Україна ще раз закликала позбавити Росію права вето в Радбезі ООН

Україна ще раз закликала позбавити Росію права вето в Радбезі ООН

Заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця під час виступу на засіданні Ради Безпеки ООН в Нью-Йорку закликав Організацію об'єднаних націй позбавити Росію права вето в Радбезі ООН.
 
"Якщо Рада безпеки не перетвориться в реальний безкомпромісний орган, який відповідає за підтримання миру і безпеки, ніхто не зможе гарантувати, що агресія, як це було з Україною, не виникне щодо інших держав-членів (ООН). Я хотів би процитувати свого Президента: "Може бути, настав час, щоб Росію поставили на місце; почнемо з того, щоб відібрати у Росії право вето — принаймні, коли йдеться про питання російської агресії проти України", — заявив Сергій Кислиця.
 
За його словами, Україна вважає, що виконання статті 27 статуту, що наголошує, що в Раді Безпеки член, який є стороною спору, має утримуватись від голосування, як і раніше актуальне.
 
Зазначимо, засідання Ради безпеки ООН було скликане з нагоди п’ятої річниці окупації Росією Криму та передбачає формат Арріа, тобто на нього запрошені не лише члени Радбезу, але й представники інших держав-членів ООН та неурядових організацій.
 
Нагадаємо, У 2014 році Росія анексувала український Кримський півострів. 16 березня 2014 року на території Автономної Республіки Крим та в Севастополі окупаційна влада провела псевдореферендум про статус півострова, на якому більшість мешканців Криму начебто підтримали приєднання півострова до Російської Федерації. Міжнародна спільнота не визнає цього приєднання, лише кілька країн, серед яких Куба, Нікарагуа, Венесуела, Північна Корея, визнали півострів частиною Росії. В Україні Крим вважається тимчасово окупованою Росією територією. 
 
Сергій Кислиця, фото: День