Чаленко: сьогодні гостро стоїть виконання до травня маяків, зазначених у меморандумі про співпрацю з МВФ

Чаленко: сьогодні гостро стоїть виконання до травня маяків, зазначених у меморандумі про співпрацю з МВФ

Сьогодні гостро стоїть питання виконання до травня маяків, зазначених у меморандумі про співпрацю України з Міжнародним валютним фондом,  переконаний голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" він також прокоментував, чи пов’язані скачки гривні з від’їздом місії МВФ та які зобов’язання Україна вже виконує перед МВФ.

Ведуча:

Галина Бабій

"Місія Міжнародного валютного фонду поїхала з України зі спостереженням, з аналізом того, чим зараз живе Україна. Це була технічна місія, яка не приймає рішення, а готує аналітику для того, щоб відповідні рішення приймались у штаб-квартирі Міжнародного валютного фонду". — зазначив Ігор Чаленко.

Чаленко прокоментував, чи пов’язані скачки гривні з від’їздом місії МВФ.

"Я не проводив жодної кореляції між падінням гривні та від’їздом місії МВФ. Це не має жодного зв’язку між собою. Зміни курсу гривні, які зараз відбуваються, це виключно ситуація на міжбанку, а також ситуація з цінами на зовнішніх ринках, на експортній позиції України. Зараз гривня відносно стабільна, її скачки є незначними", — сказав він.  

Експерт зауважив, що сьогодні гостро стоїть питання виконання тих маяків, які зазначені у меморандумі про співпрацю України з МВФ до першого перегляду програми.

"Сьогодні гостро стоїть питання виконання тих маяків, які зазначені у меморандумі про співпрацю України з МВФ до першого перегляду програми, тобто до 15 травня. На сьогодні у нас є проблема, що поки не вирішено питання Вищого антикорупційного суду Україну, куди має бути обрано мінімум 35 суддів. Зараз обрано лише 27, тому цей процес продовжується. Крім того, більш проблемним питанням є прийняття Верховною Радою в цілому закону про "спліт". Це реформа фінансового сектору небанківських послуг. Швидше за все, цей закон не буде прийнято до кінця березня, і це проблема", — додав Чаленко.

Чаленко зауважив, що у багатьох питаннях Україна вже просунулась.

"Це стосується реформування Державної фіскальної служби на дві структури. Також зараз доволі гостро стоїть питання щодо міністерства фінансів, тобто наскільки там проводжуються реформи у фінансовому секторі. Звичайно, дивляться і за питанням ціни на газ. Крім того, МВФ наголошує що дефіцит бюджету не має виходити за рамки 90 мільярдів гривень в рік", — пояснив він.

Нагадаємо, 5 березня в Україну прибула місія Міжнародного валютного фонду пробула у Києві у період з 5 по 13 березня 2019 року.

Зазначалось, що експерти Фонду прибули до Києва для обговорення подій в економічній сфері і прогресу в напрямі впровадження реформаторських заходів, передбачених програмою stand-by з Україною.

Нагадаємо, 19 грудня Рада директорів Міжнародного валютного фонду ухвалила програму допомоги stand-by для України на 14 місяців на загальну суму 3,9 млрд доларів. Перший транш кредиту на суму 1,4 млрд доларів надійшов до міжнародних резервів НБУ вже 21 грудня.

Прослухати повну версію.

На фото — голова Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко