Канєвський: справа Гладковського матиме продовження лише за трьох обставин

Канєвський: справа Гладковського матиме продовження лише за трьох обставин

Справа Олега Гладковського щодо розкрадань у оборонній сфері матиме продовження лише за трьох обставин: процесуальної, реформаторської та політичної, переконаний голова експертної організації StateWatch, Антикорупційна група РПР Гліб Канєвський. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку".

Ведучий:

Дмитро Хоркін

"Ця справа матиме продовження лише за трьох обставин", — наголосив Гліб Канєвський.

Канєвський зауважив, що першою обставиною є процесуальна, яка стосується розслідування цієї справи правоохоронними органами та органами прокуратури.

"Перша обставина — процесуальна. Представники правоохоронних органів та органів прокуратури мають нарешті з’ясувати, чому кримінальна справа проти компанії Гладковського-молодшого та його друзів не продовжувалася з 2016 року і де загубилися матеріали по цій справі. На засіданні Тимчасової слідчої комісії Луценко, Холодницький і Ситник один одного звинувачували у тому, що відбувалося якесь листування, матеріали з одного органу відправлялись в інший, а в результаті вони так і не змогли зрозуміти, де всі ці документи знаходяться зараз", — сказав він.

На цю тему — Пастух: сьогодні немає сумніву, що у оборонці відбулося розкрадання

Голова експертної організації StateWatch зазначив, що, по-друге, ''Укроборонпром" має бути замінений на нове відкрите агентство, яке буде координувати діяльність оборонного промислового комплексу.

"Друга обставина, за якою ця справа матиме проводження, це реформаторська обставина. Вже давно прийнятий закон про національну безпеку, який передбачає, що така ланка як "Укроборонпром" має бути замінена на нове відкрите агентство, яке буде координувати діяльність оборонного промислового комплексу, куди через конкурс мають увійти спеціалісти, які мають мати суспільну довіру під наглядом громадянського суспільства, експертів, журналістів-розслідувачів, яким довіряють громадяни", — прокоментував Канєвський.

Він додав, що зараз політичні групи мають взяти на себе відповідальність і не втручатися у цю справу.

"Третя обставина, за якою ця справа може зрушитись, це політична обставина. Зараз політичні групи мають взяти на себе відповідальність і не втручатися у цю справу. Вже видно на Тимчасовій слідчій комісії, що політики просто використовують цей резонанс для власних політичних балів, звинувачуючи один одного, звинувачують директора НАБУ Артема Ситника, хочуть вдарити по антикорупційному органу, але це точно неконструктивно впливає на перебіг справи", — повідомив Канєвський.

Читайте також — Калинчук про розслідування bihus.info: РГК відразу вимагала відсторонення працівників НАБУ

Як повідомляється, Національне антикорупційне бюро відсторонило двох детективів, згаданих в журналістському розслідуванні bihus.info. Таке рішення прийняв директор НАБУ Артем Ситник з огляду на суспільний резонанс та після консультацій з членами Ради громадського контролю НАБУ й Управлінням внутрішнього контролю НАБУ.

Нагадаємо, 11 березня вийшла чергова частина розслідування журналістів Bihus.Infoщодо фірми "Оптімумспецдеталь", пов'язаної з сином колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігорем, щодо причетності керівників цієї компанії до корупції в оборонній сфері. Зокрема журналісти розповіли про дії правоохоронців у контексті діяльності "Оптімумспецдеталь".

У розслідуванні згадується, що Національне антикорупційне бюро України включило компанію "Оптимумспецдеталь" до переліку фірм, які мають "ознаки фіктивності". Згідно з оприлюдненими листуваннями, у грудні 2016 року один з фігурантів справи нібито вимагав від іншого вирішити це питання за допомогою заступника директора НАБУ Гізо Углави. За даними журналістів, через місяць "Оптимумспецдеталь"не була включена до уточненого списку. 

25 лютого журналісти bihus.info оприлюднили перші дві частини розслідування, в якому йдеться, що нібито Ігор Гладковський, син першого заступника голови Ради національної безпеки і оборони України Олега Гладковського, разом з Віталієм Жуковим і Андрієм Рогозою через фірми-прокладки поставляли оборонним підприємствам контрабандні російські деталі або деталі з українських військових частин за завищеними в 2-4 рази цінами. Згідно з даними журналістів, розмір розкрадань становить мінімум 250 млн грн, а може бути і вдвічі більшим.

Сам Олег Гладковський 26 лютого звернувся до правоохоронних органів із заявою про перевірку оприлюднених у розслідуванні фактів про незаконні схеми при закупівлях в армії, а також попросив тимчасово призупинити його повноваження першого заступника секретаря РНБО. 4 березня президент України Петро Порошенко звільнив його з посади.

Також 4 березня журнаілсти bihus.info оприлюднили третю частину розслідування про корупцію в сфері оборони, в якому йдеться, що "Укроборонпром" нібито закуповував  шість висотомірів для літака Ан-26, вартість яких після продажу через фірму-прокладку з ОАЕ зросла у 5-7 разів. 

Державний концерн "Укроборонпром" вважає, що факти оприлюдені в розслідуванні є маніпуляцією.

Прослухати повну версію.

На фото — голова експертної організації StateWatch Гліб Канєвський, facebook.com