Пастух: сьогодні немає сумніву, що у оборонці відбулося розкрадання

Пастух: сьогодні немає сумніву, що у оборонці відбулося розкрадання

Сьогодні не викликає сумніву, що факти, які були оприлюднені у журналістських розслідуваннях, мають місце і що розкрадання у оборонній сфері дійсно відбулося, переконаний голова підкомітету комітету ВР з питань національної безпеки і оборони, член ТСК  Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання в Збройних Силах України та підриву обороноздатності держави у період з 2004 по 2017 роки Тарас Пастух. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" .

Ведучі:

Віталій Науменко, Наталя Чорна

"Сьогодні не викликає сумніву, що факти, які були оприлюднені у журналістських розслідуваннях, мають місце і що дійсно відбулося розкрадання. Очевидно, що останнє слово буде сказано у суді, але на сьогодні для представників парламенту це доволі очевидно, є наявні документи, є підтвердження різних висновків і фіскальної служби, і навіть вже порушені кримінальні провадження, і деякі з них вже направляються до суду. Фактично все зводиться до того, що ці факти мали місце і промовчати про них не можна", ─ зауважив Тарас Пастух.

Пастух зауважив, що правоохоронна система мало приділяла належного часу для розслідування таких проваджень  і виявляння таких фактів. 

"Коли правоохоронна система почала сперечатися між собою і перекидати дані провадження з одного органу слідства на інший, фактично показала, що вона сама весь цей період була бездіяльною, бо мало приділяла належного часу для розслідування таких проваджень  і виявлення таких фактів", ─ сказав він.

Пастух додав, що "сьогодні ми маємо знайти можливості, як надолужити втрачений час, і парламент зобов’язаний виконати цю контрольну функцію в оборонному секторі".

Як повідомляється, Національне антикорупційне бюро відсторонило двох детективів, згаданих в журналістському розслідуванні bihus.info. Таке рішення прийняв директор НАБУ Артем Ситник з огляду на суспільний резонанс та після консультацій з членами Ради громадського контролю НАБУ й Управлінням внутрішнього контролю НАБУ.

4 березня журналісти bihus.info оприлюднили третю частину розслідування про корупцію в сфері оборони, в якому йдеться, що Укроборонпром нібито закуповував  шість висотомірів для літака Ан-26, вартість яких після продажу через фірму-прокладку з ОАЕ зросла у 5-7 разів. 

Нагадаємо, 25 лютого журналісти bihus.info оприлюднили перші дві частини розслідування, в якому йдеться, що нібито Ігор Гладковський, син першого заступника голови Ради національної безпеки і оборони України Олега Гладковського, разом з Віталієм Жуковим і Андрієм Рогозою через фірми-прокладки поставляли оборонним підприємствам контрабандні російські деталі або деталі з українських військових частин за завищеними в 2-4 рази цінами. Згідно з даними журналістів, розмір розкрадань становить мінімум 250 млн грн, а може бути і вдвічі більшим.

Сам Олег Гладковський 26 лютого звернувся до правоохоронних органів із заявою про перевірку оприлюднених у розслідуванні фактів про незаконні схеми при закупівлях в армії, а також попросив тимчасово призупинити його повноваження першого заступника секретаря РНБО. 4 березня президент України Петро Порошенко звільнив його з посади.

Державний концерн "Укроборонпром" вважає, що факти, оприлюднені в розслідуванні, є маніпуляцією.

Прослухати повну версію.