Левусь: претензій до України щодо розірвання договору про дружбу з Росією бути не може

Левусь: претензій до України щодо розірвання договору про дружбу з Росією бути не може

Ніяких претензій до України з щодо розірвання договору про дружбу з точки зору міжнародного права бути не може, переконаний міжнародний аналітик, директор Центру суспільних досліджень "Український Меридіан" Дмитро Левусь. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень".

Ведучий:

Роман Коляда

"Раніше цю угоду вважали величезним проривом, і, загалом, тоді договір мав бути. Незважаючи на те, що цей договір великий і багато чого прописує, але Москва з самого початку не збиралася існувати в дусі добросусідства", ─ зазначив Дмитро Левусь.

Левусь зауважив, що з точки зору логіки та дипломатії Україна все зробила правильно, і ніяких претензій у контексті міжнародного права бути не може.

"Крім того, я думаю, що спочатку в Росії не знали, як реагувати на розірвання договору про дружбу. З точки зору логіки та дипломатії Україна, як на мене, все зробила правильно. Оскільки у прикінцевих положеннях договору зазначається, що перед кінцевим терміном дії договору, за півроку, відповідне рішення має бути ухвалене. Ніяких претензій з точки зору міжнародного права бути не може. Таким чином, наша позиція з міжнародного права є бездоганною", ─ сказав він.

Читайте також:  Російська нота підтверджує, що РФ не готова вести себе цивілізовано і добросовісно — Зеркаль

Нагадаємо, 12 березня у зв'язку з припиненням дії Договору про дружбу між Україною і Росією, МЗC РФ направило ноту Києву зі звинуваченнями української сторони в порушенні угоди.

6 грудня минулого року Верховна Рада схвалила рішення про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство (Великий договір) між Україною та Росією через агресію РФ в Криму і на Донбасі.  Угода втратить чинність 1 квітня. 

Перед цим, у вересні 2018 року, Україна офіційно повідомила Росію про розірвання договору про дружбу.

Договір про дружбу з Росією був укладений у 1997 році. В угоді закріплені принципи стратегічного партнерства, визнання непорушності існуючих кордонів та поваги до територіальної цілісності.

У 2014 році після анексії Росією Криму на частині Донбасу розпочався збройний конфлікт.  Українська влада визнала Росію агресором. Москва спочатку повністю заперечувала свою причетність до збройного конфлікту, згодом заявила, що на Донбасі можуть бути російські добровольці.

Прослухати повну версію.

На фото ─ Дмитро Левусь, facebook.com