Климпуш-Цинцадзе: ми відновлюємо пам'ять про Карпатську Україну, аби представити об’єктивну картину нашим дітям

Климпуш-Цинцадзе: ми відновлюємо пам'ять про Карпатську Україну, аби представити об’єктивну картину нашим дітям

Сьогодні ми відновлюємо пам'ять про Карпатську Україну, аби представити об’єктивну картину для наших дітей, переконана віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, яка є онукою Дмитра Климпуша, команданта "Карпатської Січі" у 1938-1939 роках. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" вона прокоментувала, яка значення має виставка, приурочена до 80-річчя проголошення незалежності  Карпатської України.

Ведучий:

Роман Коляда

"Пам'ять про ці події не просто піддавалася репресіям, а піддавалась витиранню через замикання цієї інформації, через маніпулювання, через фальсифікацію цієї історії і через уникнення її подання в підручниках радянського періоду. Тому сьогодні ми її відновляємо і зусиллями владних структур, і зусиллями громадських організацій, аби представити якомога більш об’єктивну картину для наших дітей", — зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Климпуш-Цинцадзе зауважила, що тільки перед розвалом Радянського Союзу з’явилась змога відновити добрі імена тих, хто брав участь у формуванні Карпатської України.

"Я росла в родині, коли тихо, пошепки передавали історію діда, його родини, його братів, які брали участь у формуванні Карпатської України. Але тільки перед розвалом Радянського Союзу ми змогли відновити їхні добрі імена, коли змогли зняти тавра "ворогів народу" з мого діда Дмитра Климпуша, а також його братів — Василя та Івана. До того моменту такої можливості не було", — сказала вона.

Климпуш-Цинцадзе додала, що "безперечно, однієї виставкою нам не вдасться відновити пам'ять, але та робота, яка була зроблена, аби зібрати цей фактаж, щоб напрацювати концепції виставки, це вже є той доробок, яким можна користуватися не тільки під час того, що проведення виставки. Цей матеріал можна покласти в основу тих знань, які ми маємо поширювати і в середній школі, і у вищій школі".

Читайте також — Історик: Карпатська Україна була надією на відбудову української держави

Як повідомляється, до 80-річчя проголошення незалежності  Карпатської України Український інститут національної пам’яті приурочив виставку "Наша земля проголошує: вона була, є й хоче бути українською".

Прослухати повну версію.

На фото — Іванна Климпуш-Цинцадзе, facebook.com