Історик: Карпатська Україна була надією на відбудову української держави

Історик: Карпатська Україна була надією на відбудову української держави

Карпатська Україна була надією на відбудову української держави, переконаний кандидат історичних наук, один із авторів виставки, Олександр Пагіря. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" він прокоментував, яке значення мала Підкарпатська Русь у контексті націєтворчих процесів розбудови України.

Ведучий:

Роман Коляда

"Коли ми говоримо про Карпатську Україну, ми маємо на увазі 20-літній період між двома Світовими війнами, коли Закарпаття перетворилось з периферії Визвольного руху у його епіцентр. 21 січня 1919 року Закарпаття виявило бажання приєднатись до великої України, але, на жаль, за тих обставин це не можна було реалізувати. З утворенням автономії Підкарпатської Русі у 1938 році українці дивились на цей клаптик землі з надією на відбудову української держави", — зазначив Олександр Пагіря.

Історик зауважив, що Карпатська Україна була фактично завершенням націєтворчих процесів на Закарпатті.

"Це була дуже широка культурна праця, це організації "Просвіта", "Січ", "Пласт", це різні політичні організації, які діяли. І націєтворчі процеси затягнулися на 20 років. У період Карпатської України терміни "Україна" та "українець" стали домінуючими, хоча й досі була прив’язка до старої назви — "русини", що було відображено в офіційні назві цього краю у чехословацький період. Карпатська Україна була фактично завершенням націєтворчих процесів на Закарпатті, які заманіфестували приналежність краю та населення до великої політичної нації", — сказав він.

Він додав, що "один журналіст колись написав, що це найменша держава з найбільшими претензіями у світі".

Олександр Пагіря розповів, що акт проголошення незалежності Карпатської України був першим актом проголошення незалежності України, який був прийнятий парламентом.

"Це був третій акт проголошення української незалежності у ХХ столітті після акту Центральної Ради та акту в Галичині у ЗУНР. До того ж, це був перший акт проголошення незалежності України, який був прийнятий парламентом. Це був легітимно обраний парламент у рамках чехословацької правової системи", — пояснив він.

Історик наголосив, що Карпатська Україна об’єднала різні генерації українців.

"Це був перехідний етап від перших визвольних змагань до других визвольних змагань. Ми бачимо, що поєднались різні генерації українських політиків: як старше покоління УКР та ЗУНР, так і молоде покоління українських націоналістів, яке потім воювало в складі Української повстанської армії", — повідомив Пагіря.

Як повідомляється, до 80-річчя проголошення незалежності  Карпатської України Український інститут національної пам’яті приурочив виставку "Наша земля проголошує: вона була, є й хоче бути українською".

Виставка розповідає про яскравий і драматичний шлях Закарпаття від розпаду Австро-Угорської імперії і прагнення приєднатися до Акта Злуки УНР та ЗУНР до драматичних подій на Красному полі 15 березня 1939 року та спроб знищити пам’ять про ті події.

Прослухати повну версію.