Як працюють системи підкупу виборців і що таке "сітки" — пояснюють експерти

Як працюють системи підкупу виборців і що таке "сітки" — пояснюють експерти

Народний депутат 1-го скликання, віце-президент Асоціації народних депутатів України, експерт з виборчого права Олександр Барабаш та радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" розповіли, як працюють системи підкупу виборців і що таке "сітки".

Ведучі:

Дмитро Хоркін, Тамара Гусейнова

Які нині є схеми та системи підкупу виборців?

Ольга Коцюруба: є два способи підкупу, а саме — прямий та непрямий підкуп. До прямого підкупу належать роздача грошей чи інших засобів взамін на те, що особа погодиться проголосувати за того чи іншого кандидата. Для прямого підкупу обов’язковим є факт домовленості. У такому випадку відповідальність несе як виборець, який погодився продати свій голос, так і та особа, яка підкуповує.

Є види так званої перевірки, наприклад, може бути технологія, коли проставляється якась особлива позначка або типовим прикладом є фотографування виборчого бюлетеня. Тому будь-яка нетипова позначка має викликати запитання. Це не заборонено законом і це не можна обмежити.

Чи застосовувались раніше системи підкупу чи впливу на виборців, наприклад, у той час, коли на виборах перемогли Леонід Кравчук чи Леонід Кучма?

Олександр Барабаш: очевидно, що підкуп є вічним як світ. Тільки він існував у різних формах. Тому говорити, що це абсолютно нове явище, не доводиться. Мені здається, що зараз розмови про підкуп дещо перебільшені. Звичайно, це небезпечне явище. З ним треба боротися шляхом створення атмосфери суспільної нетерпимості. Мені здається, що значення підкупу на цих виборах буде не більшим, ніж на попередніх.

Що таке "виборчі сітки" і в чому є загроза, коли ходять по будинках і збирають дані?

Ольга Коцюруба: хотіла б зазначити, що треба відрізняти підкуп виборців, коли здійснюється прямий чи непрямий підкуп, і коли здійснюється залучення агітаторів.

Те, що зараз розуміють під "сіткою" також може мати дві складові. З одного боку, збираються дані про виборців, які підтримують того чи іншого кандидата для того, щоб потім вони могли отримувати інформування про ті заходи, які проводяться. Частина з цих людей залучається до передвиборної агітації. Зараз за законом передвиборна агітація не може здійснюватись за гроші. Це має бути виключно волонтерська діяльність, проте їм може видаватись певна компенсація, наприклад, за проїзд чи за вартість телефонних розмов. Тому у цьому випадку варто розрізняти, чи це все ж агітаторська робота, чи підкуп.

Наскільки можуть парамілітарні організації, а також просто люди у масках під час підрахунку голосів втручатися у цей процес, заходити на виборчі дільниці? Наскільки ми як виборці убезпеченні від цього втручання?

Ольга Коцюруба: під час голосування на підрахунку голосів мають право бути присутні лише суб’єкти виборчого процесу, але, звичайно, це поняття доволі широке. До суб’єктів виборчого права також зараховують і громадські організації та офіційні спостерігачі від громадських організацій. Також можуть бути присутні представники засобів масової інформації, але законодавчо у нас не визначного єдиний тип посвідчення для представників ЗМІ.

Читайте також - Голова ЦВК: величезна кількість спостерігачів викликає певні питання і сумніви

Тому, попри те, що закон звужує це коло, все-таки можливі варіанти, коли під виглядом різних чи то громадських органа цій, чи то псевдо-ЗМІ люди, які можуть створювати конфлікти, можуть бути присутні під час підрахунку голосів. І тут важливою є роль правоохоронних органів, яким чином вони будуть на це реагувати.

Нагадаємо, вибори президента України заплановані на 31 березня. Центральна виборча комісія України створила 199 окружних виборчих комісій для проведення виборів президента України. Дільничні виборчі комісії мають бути сформовані до 12 березня. ЦВК 8 лютого завершила реєстрацію, тоді було 44 кандидатів у президенти.  Зараз балотуються у президенти 39 кандидатів.

Прослухати повну версію.

На фото — Олександр Барабаш та Ольга Коцюруба

Останні новини
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Новини по темі
Одвічний двобій між Качинським і Туском — Желіховський про місцеві вибори у Польщі
Пам'яті Ігоря Юхновського
Лідія Смола про ритуал легітимізації Путіна і передчуття громадянської війни у Росії
Доступ до влади у Росії з виборами ніяк не пов'язаний — Павленко
Президент виконує обов’язки і за межами 5-річного строку, але не більше 10 років ― Магера