Юрчишин: звіт НАБУ спробують перетворити у обговорення настроїв щодо корупції в "Укроборонпромі"

Юрчишин: звіт НАБУ спробують перетворити у обговорення настроїв щодо корупції в "Укроборонпромі"

Сьогоднішній звіт Національного антикорупційного бюро України в антикорупційному комітеті Верховної Ради спробують перетворити у обговорення настроїв щодо корупції в "Укроборонпромі", переконаний голова правління "Transparency International Ukraine" Ярослав Юрчишин. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку".

Ведучі:

Дмитро Хоркін, Тамара Гусейнова

"Я думаю, що цей звіт за останні півроку, як і будь-який звіт правоохоронних структур, є стандартною практикою. Звісно, я розумію, що буде спроба перетворити звіт у обговорення настроїв навколо корупції в "Укроборонпромі", — зазначив Ярослав Юрчишин.

Юрчишин висловив думку, що на слуханні звіту будуть присутні і голова НАБУ Артем Ситник, і голова САП Назар Холодницький.

''Стосовно звіту, я не сумніваюся, що він буде, що він буде політизований, але я переконаний, що представники і НАБУ, і САП будуть, бо це фактично демонстрація їхньої готовності йти на комунікацію і дати свідчення, наскільки ефективно здійснюється контроль у сфері оборони і наскільки аргументованими є підозри щодо залучення тих чи інших правоохоронних структур в ці схеми'', — сказав він.

Як повідомляється, сьогодні комітет Верховної ради з питань протидії корупції заслухає звіт голови НАБУ Артема Ситника. Зазначають, що звіт буде стосуватися діяльності агентства за останні півроку.

Читайте також — Корупція в оборонці: директор НАБУ відреагував на розслідування bihus.info

Нагадаємо, 11 березня вийшла чергова частина розслідування журналістів Bihus.Info щодо фірми "Оптімумспецдеталь", пов'язаної з сином колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігорем, щодо причетності керівників цієї компанії до корупції в оборонній сфері. Зокрема журналісти розповіли про дії правоохоронців у контексті діяльності "Оптімумспецдеталь".
 
У розслідуванні згадується, що Національне антикорупційне бюро України включило компанію “Оптимумспецдеталь” до переліку фірм, які мають “ознаки фіктивності”. Згідно з оприлюдненими листуваннями, у грудні 2016 року один з фігурантів справи нібито вимагав від іншого вирішити це питання за допомогою заступника директора НАБУ Гізо Углави. За даними журналістів, через місяць “Оптимумспецдеталь” не була включена до уточненого списку. 
 
25 лютого журналісти bihus.info оприлюднили перші дві частини розслідування, в якому йдеться, що нібито Ігор Гладковський, син першого заступника голови Ради національної безпеки і оборони України Олега Гладковського, разом з Віталієм Жуковим і Андрієм Рогозою через фірми-прокладки поставляли оборонним підприємствам контрабандні російські деталі або деталі з українських військових частин за завищеними в 2-4 рази цінами. Згідно з даними журналістів, розмір розкрадань становить мінімум 250 млн грн, а може бути і вдвічі більшим.
 
Сам Олег Гладковський 26 лютого звернувся до правоохоронних органів із заявою про перевірку оприлюднених у розслідуванні фактів про незаконні схеми при закупівлях в армії, а також попросив тимчасово призупинити його повноваження першого заступника секретаря РНБО. 4 березня президент України Петро Порошенко звільнив його з посади.
 
Також 4 березня журнаілсти bihus.info оприлюднили третю частину розслідування про корупцію в сфері оборони, в якому йдеться, що "Укроборонпром" нібито закуповував  шість висотомірів для літака Ан-26, вартість яких після продажу через фірму-прокладку з ОАЕ зросла у 5-7 разів. 
 
Державний концерн "Укроборонпром" вважає, що факти оприлюдені в розслідуванні є маніпуляцією.

Прослухати повну версію.

На фото — голова правління "Transparency International Ukraine" Ярослав Юрчишин, facebook.com