Лікар-гепатолог розповів, кому насправді загрожує гепатит С

Лікар-гепатолог розповів, кому насправді загрожує гепатит С

Є стереотип, нібито гепатит С – це хвороба людей, які ведуть аморальний спосіб життя. А "пристойним" нібито ніщо не загрожує. Чому це не так, та хто насправді перебуває у групі ризику, в ефірі програми "Без стереотипів" розповів кандидат медичних наук, інфекціоніст-гепатолог Віталій Янченко.

Ведуча:

Ірина Коваль

У 90-их роках ХХ сторіччя люди масово почали говорити про гепатит С. Це вірусне захворювання почало дуже швидко обирати нові жертви. В газетах та журналах з’явилися статті, в яких ішлося про те, що гепатит С – захворювання виключно наркоманів та людей, які ведуть аморальний спосіб життя.

Люди з великим задоволенням читали про те, що їм це захворювання не загрожує. А коли у колег чи знайомих виявляли гепатит С – від нього шарахалися, як від прокаженого і перешіптувалися, висуваючи свої гіпотези, чому ж так трапилося. Насправді журналісти, які писали ці статті, взагалі нічого не знали про це захворювання.

Інфекціоніст-гепатолог Віталій Янченко стверджує: начебто "аморальний" спосіб життя людей, інфікованих вірусом гепатиту С – не більше ніж міф.

"Більшість інфікованих людей – це не наркомани, і вони ведуть нормальний спосіб життя. Вони інфікувалися у лікувальних закладах – це або стоматологія, або інші заклади, де не проводиться достатня обробка матеріалу, який використовується, – або ж кров або препарати крові, які крапалися людині, не були достатньо перевірені. Ще це може бути, якщо людина відвідує манікюрний салон. Це, я вважаю, одна з найбільш частих причин інфікування гепатитом С", – розповів інфекціоніст.

Отже, усі ми знаходимося у зоні ризику, і ніхто не застрахований від інфікування. Недаремно гепатит С називають "ласкавим вбивцею". Адже він багато років може руйнувати печінку людини, яка не знатиме цього. Бо протікає все безсимптомно і виявляється тільки на пізніх стадіях.

У 5 разів частіше мають гепатит С люди, які народилися в період між 1945 та 1965 роками. Саме ті, хто вважав, що гепатит їм не загрожує. Більшість з них були інфіковані у медичних закладах.

Якщо у вас особисто за останній рік були оперативні втручання, або ж ви лікували зуби – не полінуйтеся і здайте аналіз на вірус гепатиту С, щоб бути спокійними.

Міністерство охорони здоров’я надало рекомендації, як пройти тест на гепатит С і розповіло про симптоми захворювання.

Раніше лікар розповіла про загрози репродуктивному здоров’ю людини. Зокрема до переліку потрапили й захворювання, що передаються через кров: ВІЛ та гепатит С.

Фото HealthyWomen