Без стереотипів: лікар-нейрохірург розповів, як не пошкодити спину у спортзалі

Без стереотипів: лікар-нейрохірург розповів, як не пошкодити спину у спортзалі

Є стереотип: чим більше давати навантаження на спину під час тренувань у спортзалі, тим більше шанс мати рівну та міцну спину. В ефірі програми "Без стереотипів" лікар-нейрохірург, онколог Антон Шкіряк, який "рихтує" невдало накачані в спортзалі спини, розповів, що не так з цим уявленням.

Ведуча:

Ірина Коваль

Куди не зазирни – чи то в модний глянець, чи то в соціальні мережі – більшість, здається, мало не живуть у спортзалі та готові віддати все, щоби мати бездоганне тіло. Часто тренери кажуть: щоб спина була рівною і здоровою, варто прокачувати м’язи черевного пресу або спини. Тобто щоразу давати більше і більше навантаження.

Гаразд. Але є один нюанс.

Моя подруга після таких тренувань – а щоразу збільшувалася не лише вага, а й кількість вправ – відчула сильний біль у спині. Хоча мало бути все навпаки – здорово, красиво і результативно. Бо ж обіцяли рівну спинку. Що ж пішло не так?

"Однією з причин масових захворювань хребта в українців, зокрема, остеохондрозу, є неадекватне навантаження на хребет. Розвиток і загострення будь-яких больових відчуттів у хребті, які є наслідком мікро- і макротравм. Особливо при фізичних перенавантаженнях хребта", – розповів лікар-нейрохірург Антон Шкіряк.

Травми можливі, якщо зв’язки хребта не готові до нових навантажень, а отже – при будь-якому нераціональному тренуванні.

"Саме тому потрібно дуже ретельно підходити до тієї ваги, яку ви берете. І перед тим, як приймати участь у будь-яких тренуваннях потрібно дослідити свій хребет і розуміти, чи немає безпеки патологічного перелому або протрузії – гриж міжхребцевих дисків".

Отже, рівна спина буде не в тих, хто її прокачує з навантаженнями, а в тих, хто поступово зміцнює зв’язки хребта. Тому треба робити правильні і регулярні навантаження на спину.

Фото pixabay.com