Порошенко затвердив положення про конкурс до Вищої ради правосуддя

Порошенко затвердив положення про конкурс до Вищої ради правосуддя

Президент України Петро Порошенко затвердив Положення про проведення відкритого конкурсу з добору кандидатів у члени Вищої ради правосуддя. Відповідний указ розміщено на сайті президента.
 
"Затвердити Положення про проведення відкритого конкурсу з добору кандидатів для здійснення Президентом України призначення членів Вищої ради правосуддя", — ідеться в указі.
 
Окрім того, президент затвердив персональний склад конкурсної комісії з добору кандидатів у члени ВРП. Це суддя Європейського суду з прав людини у відставці  Володимир Буткевич; партнер ТОВ "Юридична і патентна фірма "Грищенко та Партнери", доктор права Європейського університетського інституту Сергій Войтович; ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук (за згодою); доцент кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Т. Шевченка Ольга Поєдинок та голова Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України, суддя Конституційного Суду України у відставці,  Микола Селівон (за згодою).
 
Зазначимо, Вища рада правосуддя була створена в 2017 році внаслідок реорганізації Вищої ради юстиції.
 
Відповідно до закону, Вища рада правосуддя складається з 21 члена, з яких 10 обирає з'їзд суддів України з числа суддів або суддів у відставці, двох призначає президент України, двох обирає Верховна Рада України, двох — з'їзд адвокатів України, двох — всеукраїнська конференція прокурорів, двох — з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів і наукових установ. 
 
ВРП, серед іншого, вносить подання про призначення судді на посаду, ухвалює рішення про звільнення судді з посади, надає згоду на затримання судді чи утримання його під вартою чи арештом,  ухвалює рішення стосовно порушення суддею чи прокурором вимог щодо несумісності, про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя, а також погоджує кількість суддів у суді.
 
Фото: сайт ВРП