Активісти часто працюють з кількома замовниками акцій — експерт про сутички в Черкасах

Активісти часто  працюють з кількома замовниками акцій — експерт про сутички в Черкасах

Активісти в Україні часто працюють з кількома замовниками. Так прокоментував політичний експерт Тарас Загородній сутички у Черкасах між “Національним корпусом”, який пов’язують з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим та Національною поліцією. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Україна.Сьогодення".

"Хто з ким пов'язаний — це чутки. Чи мають вони (Національний корпус — ред.) стосунок до Авакова, має визначити слідство, можливо інший орган його має проводити. Питання в тому, що у нас активісти часто працюють на декількох напрямках і з декількома так званими замовниками акцій прямої дії", — зазначив експерт.

Нагадаємо, 9 березня представники Нацкорпусу влаштували у центрі Києва акцію "День гніву" та прийшли на вул. Банкову під Адміністрацію президента з вимогою покарати причетних до розкрадань в "Укроборонпромі".  Під час акції сталися сутички. Дізнавшись, що президента немає в Адміністрації, тому що він перебуває з візитом у Черкасах, представники Нацкорпусу вирушили до Черкас, де намагалися прорватися до нього під час виступу біля палацу Дружби народів у центрі міста. В ході спроби прориву відбулися зіткнення з представниками Національної поліції.

 

За підсумками подій, відкрито кримінальне провадження за двома статтями Кримінального кодексу: за ч. 2 ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) та за ч. 4 ст. 296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України.
 
Водночас, лідер партії "Національний корпус" Андрій Білецький заявив, що "єдине правопорушення за вчорашній день – це дії силовиків з незаконного перекриття київських вулиць і недопущення ветеранів на передвиборний мітинг". 
 
Зазначимо, 25 лютого журналісти bihus.info оприлюднили перші дві частини розслідування, в якому йдеться, що нібито Ігор Гладковський, син першого заступника голови Ради національної безпеки і оборони України Олега Гладковського, разом з Віталієм Жуковим і Андрієм Рогозою через фірми-прокладки поставляли оборонним підприємствам контрабандні російські деталі або деталі з українських військових частин за завищеними в 2-4 рази цінами. Згідно з даними журналістів, розмір розкрадань становить мінімум 250 млн грн, а може бути і вдвічі більшим.
 
Сам Олег Гладковський 26 лютого звернувся до правоохоронних органів із заявою про перевірку оприлюднених у розслідуванні фактів про незаконні схеми при закупівлях в армії, а також попросив тимчасово призупинити його повноваження першого заступника секретаря РНБО. 4 березня президент України Петро Порошенко звільнив його з посади.
 
Також 4 березня журнаілсти bihus.info оприлюднили третю частину розслідування про корупцію в сфері оборони, в якому йдеться, що Укроборонпром нібито закуповував  шість висотомірів для літака Ан-26, вартість яких після продажу через фірму-прокладку з ОАЕ зросла у 5-7 разів. 
 
Державний концерн "Укроборонпром" вважає, що факти оприлюдені в розслідуванні є маніпуляцією.
 
Слухати повнуверсію.