Миселюк: США намагатимуться повернути статтю про незаконне збагачення до українського законодавства

Миселюк: США намагатимуться повернути статтю про незаконне збагачення до українського законодавства

Директор Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрій Миселюк та політичний оглядач Леонід Швець в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" прокоментували заяву посла США в Україні Марі Йованович щодо скасування статті про незаконне збагачення.

Ведуча:

Галина Бабій

"Сполучені Штати Америки є основним міжнародним партнером України, який послідовно підтримує нашу країну, висуваючи при цьому умови для того, щоб країна трансформувалась, була зрозумілою для Вашингтона і була якимось чином передбачувана. Саме ці інструменти щодо незаконного збагачення, боротьби з корупцією є певним інструментарієм для того, аби Вашингтон міг стримувати невгамовні апетити української еліти, контролювати їх і пливати на їхні рухи", — зазначив Андрій Миселюк.

Він зауважив, що США намагатимуться повернути статтю про незаконне збагачення до українського законодавства.

"Виходячи саме з цього, потрібно розуміти якщо у дипломата є побажання і розробки щодо вдосконалення кримінального законодавства, у неї є безліч можливостей, щоб передати це компетентним експертам, політикам. Нею була зроблена публічна заява, а це як попередження українській владі, що вона йде не в тому напрямку, який  бажаний Вашингтону. Хоч президент Порошенко відразу на розгляд нову статтю про незаконне збачагення, але питання залишається і Сполучені Штати уважно слідкують за цим і будуть намагатися повернути цю норму якомога швидше. І це питання буде тиснути на Київ", — сказав він.

Леонід Швець додав, що "голосом Марі Йованович з нами дійсно говорила Америка. Це була досить різка заява".

Читайте також — Козаченко: на сьогодні за статтею про незаконне збагачення жодного вироку немає

Як повідомляється, 5 березня посол США в Україні Марі Йованович виступила з нагоди 5-ої річниці заснування Українського кризового медіа-центру (УКМЦ), зауваживши, що Сполучені Штати залишаються партнером України.

Марі Йованович зазначила, що "має бути власне ухвалення, а не просто пропонування – нової і кращої поправки до Кримінального кодексу, яка не тільки відновить статтю про незаконне збагачення як інструмент боротьби з корупцією, але й перезапустить десятки справ, які були зупинені рішенням суду".

Нагадаємо, 26 лютого Конституційний суд України визнав неконституційною та скасував статтю Кримінального кодексу України про незаконне збагачення. Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили у 2015 році. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації, а також одним із зобов’язань України перед МВФ, закріпленим меморандумом.

Прослухати повну версію.

На фото — політичний оглядач Леонід Швець та директор Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрій Миселюк