Радбез ООН обговорить порушення Росією прав людини в окупованому Криму

Радбез ООН обговорить порушення Росією прав людини в окупованому Криму

Рада Безпеки ООН 15 березня обговорить ситуацію в тимчасово окупованому Криму. Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на речника Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенка.
 
"Основна увага буде приділена обговоренню правової та політичної оцінки російської агресії, а також наслідків порушення РФ міжнародного права для європейської архітектури безпеки. Окремий наголос буде також зроблений на правозахисному аспекті",— зазначив Олег Ніколенко.
 
Засідання буде присвячене п’ятій річниці окупаціїРосією Криму та проходитиме у форматі Арріа, тобто на нього будуть запрошені не лише члени Радбезу, але й представники інших держав-членів ООН та неурядових організацій. 
 
За словами дипломата, подібні засідання проводяться щорічно. 
 
"Це вже п’ятий з початку російської агресії подібний захід у Раді Безпеки ООН, ініційований Україною спільно з нашими партнерами. Цього разу це Бельгія, Велика Британія, Німеччина, Польща, США, Франція та інші", — повідомив Олег Ніколенко. 
 
Нагадаємо, У 2014 році Росія анексувала український Кримський півострів. 16 березня 2014 року на території Автономної Республіки Крим та в Севастополі окупаційна влада провела псевдореферендум про статус півострова, на якому більшість мешканців Криму начебто підтримали приєднання півострова до Російської Федерації. Міжнародна спільнота не визнає цього приєднання, лише кілька країн, серед яких Куба, Нікарагуа, Венесуела, Північна Корея, визнали півострів частиною Росії. В Україні Крим вважається тимчасово окупованою Росією територією.
 
Фото: Укрінформ