Чи справді корисні лише сирі овочі: розповідає біологиня Дарія Озерна

Чи справді корисні лише сирі овочі: розповідає біологиня Дарія Озерна

Ми всі знаємо, що овочі та фрукти – корисні. Та чи найкорисніше їх їсти сирими: з'ясовували в ефірі Радіо Культура в програмі ФізКультура
 
Ведуча
 
Дарія Озерна
 
Кислі та яскраві продукти – черешні, вишні, кавуни, синій виноград, перець, лимони - корисно їсти сирими. Тоді вони зберігають всі свої вітаміни.
 
Також варто їсти сирими цибулю та часник. Так їх леткі та ароматичні речовини не втрачаються.
 
Із сирого буряка можна робити сік і розводити його водою чи іншим соком. Він містить корисну сполуку бетеїн, а також потрібні для судин нітрати. Їсти буряк печеним, вареним чи у складі борщу – теж добре. 
 
Але переважна більшість овочів смачніша, корисніша й легша для травлення, якщо їх приготувати. Щоб потужні антиоксиданти та вітаміни А червоних, помаранчевих фруктів та овочів засвоювалися, їх слід прогріти та вживати з олією чи маслом. Тобто, морква, наприклад, корисніша тушкована, гарбуз – печений, а помідори – в борщі.
 
Залізо, цинк, кальцій та інші мікроелементи, що є в шпинаті та зелені, стають доступнішими для засвоєння після тушкування. Ще можна додавати до зелені лимон.
 
Супи – хороший спосіб з'їсти одночасно кілька типів овочів і не втратити всіх корисних речовин під час приготування. Всі поживні речовини залишаються в бульйоні.
 
Капусту можна їсти сирою, але краще її пропарити. Тоді капуста буде м'якшою та легшою для травлення.
 
Запікайте яблука та груші з корицею, урізноманітнюйте своє харчування. Запечені яблука та груші – це вже десерт. Він м'який та запашний.
 
Прослухати ефір детальніше можна за покликанням
 
 
Фото - http://wworld.com.ua/health/26425