Україна ініціює міжнародний аудит "Укроборонпрому" — Порошенко

 Україна ініціює міжнародний аудит "Укроборонпрому" — Порошенко

Україна ініціює міжнародний аудит державного концерну "Укроборонпром". Про це заявив президент України Петро Порошенко у твіттері, за результатами засідання Ради національної безпеки і оборони.
 
"Ініціюємо незалежний міжнародний аудит "Укроборонпрому" і комплексну ревізію усіх контрактів. І українському суспільству, і міжнародним партнерами продемонструємо повну відкритість і прозорість в питанні реформування концерну, про яке детально доповість секретар РНБО Турчинов", – написав Порошенко. 
 
За словами президента, аудит державного концерну, оцінка його корпоративного управління, оновлення наглядової ради, контроль і прозорість державного оборонного замовлення допоможуть "Укроборонпрому" трансформуватися та не втратити довіру громадян, партнерів та інвесторів. 
 
"Як Верховний головнокомандувач не дам зруйнувати довіру до армії ні тим, хто хоче наживатися на нашій обороноздатності, ні тим, хто через політичні цілі та політиканство готовий пожертвувати фундаментальними державними інтересами", — написав президент.
 
Нагадаємо, 25 лютого журналісти bihus.info оприлюднили перші дві частини розслідування, в якому йдеться, що нібито Ігор Гладковський, син першого заступника голови Ради національної безпеки і оборони України Олега Гладковського, разом з Віталієм Жуковим і Андрієм Рогозою через фірми-прокладки поставляли оборонним підприємствам контрабандні російські деталі або деталі з українських військових частин за завищеними в 2-4 рази цінами. Згідно з даними журналістів, розмір розкрадань становить мінімум 250 млн грн, а може бути і вдвічі більшим.
 
Сам Олег Гладковський 26 лютого звернувся до правоохоронних органів із заявою про перевірку оприлюднених у розслідуванні фактів про незаконні схеми при закупівлях в армії, а також попросив тимчасово призупинити його повноваження першого заступника секретаря РНБО. 4 березня президент України Петро Порошенко звільнив його з посади.
 
Також 4 березня журнаілсти bihus.info оприлюднили третю частину розслідування про корупцію в сфері оборони, в якому йдеться, що Укроборонпром нібито закуповував  шість висотомірів для літака Ан-26, вартість яких після продажу через фірму-прокладку з ОАЕ зросла у 5-7 разів. 
 
Державний концерн "Укроборонпром" вважає, що факти оприлюдені в розслідуванні є маніпуляцією.
 
Засідання РНБО, фото: АПУ