Рада затягує зміни до закону про ДБР, що розблокують роботу відомства — експерт

Рада затягує зміни до закону про ДБР, що розблокують роботу відомства — експерт

Верховна Рада України затягує прийняття змін до закону про Державне бюро розслідувань, які дозволять відомству працювати повноцінно. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" повідомив засновник експертної організації з питань протидії корупції StateWatch Олександр Лємєнов.
 
"Верховна Рада ніяк не розродиться відповідними змінами до профільного закону про Державне бюро розслідувань, які б надали змогу більш функціонально працювати новоствореному органу. З технічних причин, під час ухвалення законопроекту випала норма, яка дозволяла набирати оперативний склад для Державного бюро розслідувань. Як наслідок, слідчі є, а оперативників немає.  Оперативники для центрального апарату і територіальних управлінь залучаються з інших органів правопорядку, що не допустимо, тому що виникає загроза витоку інформації. Більше того, ДБР підслідні правоохоронці і ви уявіть, чи будуть оперативники СБУ чи Нацполіції будуть сумлінно виконувати цю роботу, якщо злочин вчиняється їх колегами. Окрім цього існує ще цілий ряд менш важливих, але потрібних змін", — зазначив Олександр Лєменов.
 

Нагадаємо, 27 листопада минулого року в Україні почало роботу Державне бюро розслідувань, були відкриті перші кримінальні провадження.

Читайте також — Тимчасова відсутність оперативників глобально не впливатиме на роботу ДБР — Лємєнов

Державне бюро розслідувань є центральним органом виконавчої влади, що здійснює правоохоронну діяльність. ДБР, серед іншого, розслідує злочини, вчинені службовими особами Національного антикорупційного бюро України, керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури або іншими прокурорами САП.

 
Слухати повну версію.