Макрон вперше зібрав голів Європейських розвідок для обговорення спільної стратегії

Макрон вперше зібрав голів Європейських розвідок для обговорення спільної стратегії

Президент Франції Емманюель Макрон ініціював створення “Колегії європейської розвідки” — особливий орган, який дозволить високопоставленим співробітникам спецслужб обмінюватися досвідом і обговорювати загальну стратегію. Перші збори Колегії відбулися 5 березня в Парижі. Про це повідомляє Radio France internationale.
 
"Ви краще за інших знаєте, що наш континент знаходиться під загрозою. Іноземні сили втручаються у внутрішні справи наших демократичних країн", — звернувся Макрон до лідерів європейських розвідувальних служб.
 
Юридичний статус нової організації буде визначений тільки в кінці березня на конференції в Іспанії, проте на першу зустріч колегії в Париж прибули близько 30 глав розвідок і чиновників з усіх країн Євросоюзу, а також Швейцарії та Норвегії.
 
Хто саме прибув на зустріч невідомо — список учасників Колегії засекречений. У Єлисейському палаці зазначили, що в Париж приїхали як мінімум 30 глав європейських розвідувальних служб.
Зазначимо, про плани створити спеціальну організацію, яка б координувала європейські спецслужби, французький лідер оголосив ще в вересні 2017 року своїй програмній промові в Сорбонні — тоді Макрон назвав її “Академією європейської розвідки”. Однак, як зазначили в президентській адміністрації, новий орган не буде займатися навчанням співробітників розвідувальних відомств.
 
Одна з головних цілей Колегії — показати тим, хто приймає рішення, важливість роботи розвідки. Чи запросять на засідання Колегії політиків і чиновників, не повідомляється.
 
Представники спецслужб Великобританії, незважаючи на майбутній вихід країни з Європейського союзу, також прибули на зустріч. 
 
Як пише газета Le Monde, під час наступних зустрічей, які проводитимуться чотири рази на рік, представники спецслужб не стануть обмінюватися особливо важливими відомостями. Головною ж метою цих зустрічей буде розвиток дипломатичних зв'язків між розвідками європейських країн.
 
Емманюель Макрон на засіданні колегії, фото: RFI