Семиволос: військовий паритет між Індією та Пакистаном полягає саме у ядерній зброї

Семиволос: військовий паритет між Індією та Пакистаном полягає саме у ядерній зброї

Військовий паритет між Індією та Пакистаном полягає саме у ядерній зброї, переконаний директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос. В ефірі Українського радіо в програмі "Міжнародний контекст" він прокоментував конфлікт між Індією та Пакистаном.

Ведучий:

Олександр Піддубний

"Як би ви не назвали центр конфлікт, індо-пакистанський чи пакистано-індійський, від цього ситуація кардинально не зміниться. Слід починати з того, яка точка відліку цього етапу",— зазначив Ігор Семиволос.

Семиволос зауважив, що між Індією та Пакистаном є територіальна суперечка, навколо якої і відбувається цей конфлікт.

"Цей конфлікт триває вже 60 років, і розпочався він в далекому 1947 році, коли після набуття незалежності, коли дві спільноти, мусульманська та індуська, розділилися.  Деякі спірні штати такі, як Кашмір, у результаті бойових дій були розділені між Індією та Пакистаном. Іншими словами, там є територіальна суперечка, навколо якої і відбувається цей конфлікт", — сказав він.

Семиволос прокоментував, що наразі теперішній прецедент між Індією та Пакистаном не виходить за межі традиційних суперечок між цими країнами.

"Поки що цей прецедент не виходить за межі традиційних суперечок між Індією та Пакистаном. Зазвичай такі обстріли відбуваються з певною регулярністю, тобто не можна сказати, що цей конфлікт заморожений чи напівзаморожений. Час від часу загострення на лінії фронту відбувається", — пояснив він.

Експерт зауважив, що до цього під час конфлікту не використовували авіацію, і тому спроба застосувати авіацію стала припущенням того, що сторони можуть використати і ядерну зброю.

"Що у цьому конфлікті було новим — це використання авіації. Такий реформат застосування авіації до певної міри став можливий, враховуючи обставини сирійської війни, коли сусідні країни також можуть дозволити собі використати авіацію. У цьому випадку спроба застосувати авіацію стало припущенням того, що сторони можуть використати і ядерну зброю", — повідомив Семиволос.

Він додав, що військовий паритет між Індією та Пакистаном полягає саме у ядерній зброї.

"Індія та Пакистан не можуть суттєво змінити позиції сторін. Це не перший терористичний акт на території Індії, враховуючи те, що в Індії знаходиться велика мусульманська меншина. Крім того, військовий паритет є саме у ядерній зброї. У всьому іншому Індія сильніша і має більші можливості", — сказав Семиволос.  

Читайте також — Журналіст-міжнародник: уряд Індії готовий до війни, а Пакистан робить більш миролюбні заяви

Нагадаємо, 1 березня Пакистан передав Індії збитого над своєю територією пілота індійських військово-повітряних сил Абхінандана Вартхамана.

Як повідомлялось раніше, 28 лютого військові Пакистану обстріляли з мінометів населені пункти в індійському штаті Джамму і Кашмір.

Як повідомлялось раніше, між Індією та Пакистаном відбулося загострення військової ситуації в районі спірного регіону Кашмір. Пакистан заявляє, що збив два літаки ВПС Індії над лінією контролю між країнами в районі Кашміра, Індія у відповідь — пакистанський винищувач.

Індійські військові і прикордонники перебувають у бойовій готовності з 27 лютого, вони розташовані вздовж лінії контролю в Кашмірі.

Прем'єр-міністр Пакистану Імран Хан закликав почати переговори з Індією через загострення військової ситуації в районі Кашміра. За його словами, "здоровий глузд" має перемогти у суперечці двох ядерних держав.

Кашмір — спірна територія на північному-заході півострова Індостан. Поділ Кашміру не фіксований офіційними угодами про кордони, а сам регіон є місцем напруги між Індією та Пакистаном, країни в цьому регіоні розділяє так звана лінія контролю.

Прослухати повну версію.

На фото — Ігор Семиволос, facebook.com