У ЦВК пояснили логіку закриття виборчих дільниць у Росії

 У ЦВК пояснили логіку закриття виборчих дільниць у Росії

Голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук в ефірі Українського радіо в програмі "Персона ґрата" пояснила логіку закриття виборчих дільниць у Росії.

Ведуча:

Світлана Мялик

"Питання організації виборів у закордонному виборчому окрузі є відповідальність Міністерства закордонних справ. Саме за поданням Міністерства закордонних справ вирішується поява чи закриття виборчої дільниці, оскільки вони організовуються та адмініструються саме МЗС. У Міністерства закордонних справ є право поставити перед центральною виборчою комісією питання про ліквідацію виборчих дільниць, що і було Міністерством закордонних справ зроблено", — зазначила Тетяна Сліпачук.

Голова Центральної виборчої комісії зауважила, що процес закриття виборчих дільниць був легітимний.

"Протягом судових проваджень, які були ініційовані в Україні декількома політичними діячами, судом було встановлено, що і підстави, і дії ЦВК повістю відповідали і закону про Центральну виборчу комісію, і Конституції, і іншим виборчим законам. Тобто сам процес здійснився абсолютно легітимно", — сказала вона.

Читайте інтерв'ю — Голова ЦВК: величезна кількість спостерігачів викликає певні питання і сумніви

Сліпачук додала, що "незважаючи на те, що на консульському обліку у Російській Федерації значиться близько 60 тисяч наших громадян, на минулих виборах 2014 року проголосували півтори тисячі. Тому це досить спекулятивне питання".

Нагадаємо, 31 грудня Центральна виборча комісія України закрила дільниці для голосування в Росії. 5 виборчих дільниць з території Росії перенесли до Посольств України в Грузії, Казахстані та Фінляндії, де і зможуть віддати свої голоси українці.

Прослухати повну версію.

На фото — голова ЦВК Тетяна Сліпачук та ведуча Світлана Мялик