Чому виникають проблеми із зором і як його покращити — роз’яснення офтальмолога

Чому виникають проблеми із зором і як його покращити — роз’яснення офтальмолога

Головний офтальмолог України, доктор медичних наук Оксана Вітовська в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" розповіла, чому українці мають проблеми із зором, як можна його покращити та як позначається реформа охорони здоров’я на українській офтальмології.

Ведучий:

Роман Коляда

Чи позначається медична реформа на офтальмології?

— Це друга ланка надання медичної допомоги, тому ми більше ввійдемо в реформу з наступного року. Але певні зміни теж відбуваються. Зараз відбувається реформування первинної ланки, і декотрі функції зараз візьмуть на себе сімейні лікарі, а саме: контроль зору, контроль внутрішнього очного тиску, надання невідкладної допомоги.

Первинна ланка здатна впоратися з наданням першої допомоги?

— Я думаю, що на сьогодні у повному об’ємі — ні. Невідкладну медичну допомогу у нас  надають офтальмологи. Центри травми ока є у всіх обласних центрах, обласних лікарнях та міських лікарнях.

 

Яка загалом ситуації зором в Україні?

— Зміни, на жаль, негативні, тому що ми бачимо зростання поширення хронічних хвороб, які є найбільш інвадилізуючими. Тобто найбільший відсоток інвалідів внаслідок глаукоми, захворювань сітківки, її дистрофії і діабетична ретинопатія.

Чому розвиваються такі захворювання?

— Захворювання сітківки, глаукоми — це мультифакторіальні захворювання, коли немає єдиного чинника, а є багато факторів, які до цього можуть призвести. Якщо людина мало рухається, погано харчується, якщо в неї є супутня судинна патологія, діабет, якщо були якісь травми — це все належить до факторів ризику, які збільшують ймовірність виникнення захворювання. Якщо в роду були хронічні захворювання —  це в 19-25 разів збільшує ризик, що у цієї людини може виникнути таке саме захворювання.

З одного боку, це є генетика, успадкування якихось чинників. З іншого боку — це зовнішні чинники: і екологія, і спосіб життя, і те, чим ми хворіємо.

Чи є якісь методи лікування катаракти без заміни кришталика очей?

— На сьогодні єдиним способом лікування є хірургічний спосіб. Є багатоцентрові дослідження, які показали, що вживання комплексів антиоксидантів можуть уповільнити розвиток катаракти. Але таких досліджень, де капали краплі і розсмокталася катаракта — немає. Якщо катаракта є, то її треба оперувати.

Що пересічний українець може робити щоб зберегти здоров’я зору якомога довше?

— По-перше, це здоровий спосіб життя. Потрібно частіше бути на свіжому повітрі. Також має бути фізична активність. Важливим є здорове харчування. Крім того, має бути своєчасне звернення до фахівців з профілактичною метою.

Прослухати повну версію.

На фото — офтальмолог Оксана Вітовська