Журналіст-міжнародник: уряд Індії готовий до війни, а Пакистан робить більш миролюбні заяви

Журналіст-міжнародник: уряд Індії готовий до війни, а Пакистан робить більш миролюбні заяви

Уряд Індії готовий до війни в той час, як Пакистан робить більш миролюбні заяви. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" повідомив журналіст-міжнародник Олексій Коваль.

Ведучий:

Роман Коляда

"Я не думаю, що зараз ми маємо говорити про якийсь апокаліпсиси, тому що саме в ці хвилини відбувається передача індійського льотчика, який був збитий над Пакистаном на кордоні між Індією та Пакистаном. Це крок з боку Пакистану для того, аби цю напругу трохи збити", — зазначив Олексій Коваль.   

Журналіст-міжнародникзауважив, що уряд Індії готовий до війни в той час, як Пакистан робить більш миролюбні заяви.

"Зараз при владі в Індії перебуває досить націоналістичний уряд, який справді говорить, що він готовий до війни. З іншого боку, Пакистан робить більш миролюбні заяви, що вони непричетні до тої атаки, яка відбулась щодо індійських військових кілька днів тому. Сьогодні на одній з ділянок кордону також була перестрілка, але вона була нетривала", — сказав він.

Коваль зауважив, що референдум у Кашмірі, який хоче організувати ООН, може вирішити це питання.

"Я не думаю, що референдум може вирішити це питання. Тому що дві частини штату дуже мілітаризовані з кожної сторони. В умовах, коли там присутні багато військових, навряд чи буде волевиявлення всього народу цього штату", — прокоментував журналіст.

Нагадаємо, 28 лютого військові Пакистану обстріляли з мінометів населені пункти в індійському штаті Джамму і Кашмір.

Як повідомлялось раніше, між Індією та Пакистаном відбулося загострення військової ситуації в районі спірного регіону Кашмір. Пакистан заявляє, що збив два літаки ВПС Індії над лінією контролю між країнами в районі Кашміра, Індія у відповідь — пакистанський винищувач.

Індійські військові і прикордонники перебувають у бойовій готовності з 27 лютого, вони розташовані вздовж лінії контролю в Кашмірі.

Прем'єр-міністр Пакистану Імран Хан закликав почати переговори з Індією через загострення військової ситуації в районі Кашміра. За його словами, "здоровий глузд" має перемогти у суперечці двох ядерних держав.

Кашмір — спірна територія на північному-заході півострова Індостан. Поділ Кашміру не фіксований офіційними угодами про кордони, а сам регіон є місцем напруги між Індією та Пакистаном, країни в цьому регіоні розділяє так звана лінія контролю.

Прослухати повну версію.