Калинчук: декриміналізована стаття про незаконне збагачення зобов’язує НАБУ закрити провадження

Калинчук: декриміналізована стаття про незаконне збагачення зобов’язує НАБУ закрити провадження

Декриміналізована стаття про незаконне збагачення зобов’язує Національне антикорупційне бюро України закрити усі кримінальні провадження. Навіть якщо парламент внесе до Кримінального кодексу аналогічну статтю, це не дозволить НАБУ відкривати кримінальні провадження за тими самими фактами, які існують на сьогодні. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" повідомила членкиня Ради громадського контролю Національного антикорупційного бюро України, юристка Анна Калинчук.

Ведучий:

Дмитро Хоркін

"Президент вніс законопроект про відповідальність за незаконне збагачення, оскільки він є суб’єктом законодавчої ініціативи. Але це ніяким чином не виправить ту ситуацію, в якій зараз перебуває Національне антикорупційне бюро стосовно кримінальних проваджень, які були вже за декриміналізованою статтею", — зазначила Анна Калинчук.

Калинчук зауважила, що стосовно швидкості запровадження цієї статті, "це залежить від того, наскільки ефективно працюватиме парламент. Але  я б не була настільки щасливою від того, що президент вносить новий законопроект, тому що тест норми, яку він пропонує, вже розкритикували вчені-криміналісти".

Юристка наголосила, що декриміналізована стаття зобов’язує НАБУ закрити кримінальні провадження щодо незаконного збагачення. Відповідно, якщо парламент внесе до Кримінального кодексу аналогічну статтю, це не дозволить антикорупційному бюро відкривати кримінальні провадження за тими самими фактами, які існують на сьогодні.

"Декриміналізована стаття зобов’язує Національне антикорупційне бюро закрити усі кримінальні провадження і припинити кримінальні переслідування. Навіть якщо парламент внесе до Кримінального кодексу таку ж статтю, але в іншій редакції, це не дозволить антикорупційному бюро відкривати кримінальні провадження за тими самими фактами, які існують на сьогодні", — сказала вона.

Анна Калинчук також вважає, що декриміналізація статті про незаконне збагачення шляхом визнання її неконституційною було спрямоване виключно для того, аби завалити роботу НАБУ.

"Декриміналізація статті про незаконне збагачення шляхом визнання її неконституційною було спрямоване виклично для того, аби завалити роботу Національного антикорупційного бюро і дати таким чином індульгенцію. Ймовірно, президент дає такий сигнал, що він начебто підтримує антикорупційну реформу, але в політичний момент може продемонструвати, що будь-яку небезпеку, яка є для фігурантів справ, він, скажімо так, може ліквідувати", — прокоментувала юристка.

Нагадаємо, 26 лютого Конституційний суд України визнав неконституційною та скасував статтю Кримінального кодексу України про незаконне збагачення.

Президент України Петро Порошенко вніс на розгляд парламенту законопроект щодо відповідальності за незаконне збагачення, визначивши його невідкладним.

Національне актикорупційне бюро України вважає, що рішення Конституційного суду про скасування статті про позбавлення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення є політично вмотивованим.

Кримінальну відповідальність за незаконне збагачення запровадили у 2015 році. Це було однією з вимог ЄС на виконання Плану дій з візової лібералізації, а також одним із зобов’язань України перед МВФ, закріпленим меморандумом.

Прослухати повну версію. 

На фото —  членкиня Ради громадського контролю НАБУ Анна Калинчук, facebook.com