Думка населення, сформована ЗМІ, та оцінка експертів щодо корупції в Україні розходяться — Шевченко

Думка населення, сформована ЗМІ, та оцінка експертів щодо корупції в Україні розходяться — Шевченко

Оцінка рівня корупції в Україні експертами та населенням, яке формує своє ставлення під впливом ЗМІ, розходяться. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" висловив директор Центру демократії і верховенства права Тарас Шевченко.
 
"Ми маємо величезну розірвану картинку щодо оцінки корупції. Коли запитують експертів, які в цьому працюють, коли було корупції більше, в 2013 році, чи зараз експерти говорять, що більше було в 2013 році. Коли питають громадян, які споживають це з медіа, 44% впевнені, що зараз корупції більше, ніж було в 2013 році", — зазначив Тарас Шевченко.
 
За його словами, такій ситуації, в тому числі сприяє ліберальність українського законодавства щодо ЗМІ, 
 
"Сьогодні вона (корупція — ред.) і публічніша, і свіжіша в пам'яті. Все, що було давніше, просто забувається. І насправді, в нас, в тому числі, змінилося законодавство, яке майже не дає можливості виграти справу в суді, коли про тебе щось сказали. В нас потенційно найліберальніше законодавство в світі в контексті того, що може будь-яка людина чи журналіст сказати і стандарт, за яким притягується до відповідальності за брехню", — вважає Шевченко.
 
Зазначимо, за 2018 рік Україна піднялася на 10 позицій у рейтингу "Індекс сприйняття корупції", який щорічно оприлюднює міжнародна антикорупційна організація Transparency International. За підсумками минулого року Україна посіла 120-е місце серед 180 країн світу.
 
За даними організації, ріст показників України відбувся, зокрема завдяки позитивній оцінці ситуації з боку бізнесу. Transparency International Україна відзначає, що позитивний вплив справило запровадження процедури автоматичного відшкодування податку на додану вартість, розширення сфер роботи системи ProZorro та діяльність інституту бізнес-омбудсмена.
 
Слухати повну версію.