Цього року на Docudays UA активістів навчать використовувати кіно у своїх цілях — Дарія Вассель

Цього року на Docudays UA активістів навчать використовувати кіно у своїх цілях — Дарія Вассель

Програмний координатор Docudays UA Дарія Васcель та режисер фільму "Колір фасаду — синій", активіст громадської ініціативи Save Kyiv Modernism Олексій Радинський в ефірі Українського радіо в програмі "Активізація" розповіли про те, як документальне кіно може бути пов'язане з громадським активізмом, та що чекає на глядачів фестивалю Docudays UA цього року. 
 
Ведуча: Людмила Тягнирядно
 
Документальне кіно. Що це за жанр і чому вам цікаво ним займатися?
 
Дарія Вассель: Документалістика — це такий вид кіно. Мені він дуже подобається. Я потрапила на Docudays UA десь 10 років тому. До того  я бачила по телебаченню тільки такі документальні фільми як National Heographic чи щось таке. Мені, як і більшості глядачів, здавалося, що це документальне кіно, але це не так. 
 
Я працюю на Docudays UA вже 9 років і що ми робимо, ми намагаємось привозити найкращу креативну документалістику в Україну. Ми робимо це не тільки в Києві, а й привозимо фільми в інші куточки України в рамках нашого фестивалю, який проходить з жовтня по грудень.
 
Олексію, на якій стадії розвитку зараз документальне кіно в Україні?
 
Олексій Радинський: Мені здається, що документальне кіно зараз на досить цікавій стадії розвитку в Україні, я б сказав, що на набагато цікавішій, ніж кіно ігрове, не тому що люди, які займаються документалістикою, чимось кращі, а тому що документалістика не вимагає аж такої серйозної розбудованої інфраструктури для кіно, як ігрове кіно. 
 
Ми знаємо, що інфраструктура для кіно дуже тривалий час перебувала в занепаді. Зараз ситуація дуже поволі виправляється, ми не знаємо, чи це буде тривати, але для створення документального фільму не потрібен такий великий ресурс. 

Якщо говорити про поєднання документального кіно з активізмом, оця частина громадського кіно, про активістів, як це все поєднується в документалку?

 
Дарія Вассель: насправді на Заході це дуже круто розвинутий вид взаємодії активістів з суспільством. Це так звані імпакт-компанії, за допомогою яких активісти намагаються впливати на суспільство, змінювати його. Кіно є дуже впливовим інструментом в цих кампаніях. Дуже часто знімається документальний фільм і навколо нього будують кампанію, яка закликає до певних змін. Дуже часто такі кампанії є успішними. 
 
Ми маємо кілька успішних кейсів, які, до речі, привеземо цього року на Docudays. У нас буде спеціальна програма імпакт-фільмів з кейс-стадіс. Тобто після кожного фільму будуть лекції від їхніх авторів. 
 
Зараз це вже перетворилось на якийсь тренд, який ми на Docudays вирішили трошки принести в Україну, тому що наскільки я знаю, в  Україні ніхто професійно не займається імпакт-кампаніями. Нам було цікаво спробувати таке зробити і я рада, що до нас приєдналися дуже класні українські режисери. Всі фільми, про які ми будемо говорити,  — "Civil Pitch", всі ці фільми будуть показані в кінці березня.
 
Про що цей конкурс і які роботи ви отримали?
 
Дарія Вассель: В нас виникло 4 короткометражні фільми. Один з них — "Колір фасаду — синій". Інші — це "Без статусу "Україна" режисера Дмитра Тяжлова про біженців, які живуть в Україні, але без юридичного статусу,  "Поки ви всі зі мною" режисерки Юлії Кочетової-Hабожняк про секс-працівниць і четверта дуже класна робота "Ти бл* рота закрий" режисерки Таїсії Кутузової про молодого громадського активіста. 
 
Кожен з цих фільмів розповідає про якусь певну сторону активізму. Режисери працювали з активістами, або самі були активістами і ми сподіваємося, що ці фільми будуть мати якусь дуже гарну, успішну міжнародну фестивальну історію. Також ми хочемо їх показати по Україні та будемо сподіватися, що телебачення також зацікавиться цими фільмами, тому що вони всі на дуже актуальні теми. 
 
Слухати повну версію