Директорка Мистецького Арсеналу: виставка "Дивовижні історії Криму" показує, що він ніколи не був відірваний від України

Директорка Мистецького Арсеналу: виставка "Дивовижні історії Криму" показує, що він ніколи не був відірваний від України

У Мистецькому Арсеналі вчора відбулося відкриття виставки "Дивовижні історії Криму". У виїздній студії UA:Радіо Культура про цю події в ексклюзивному ефірі  говорили  директорка Мистецького Арсеналу Олеся Островська, перша заступниця Міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова, політик Ільмі Умеров.

Ведучий: 

Олександр Алфьоров

Еміне Джапарова розповіла, чим для неї є Крим.

"Це коротке запитання містить емоцію всього життя. Крим для мене, це дім, татова хата, мої батьки та родичі, це моя родина та спогади, те, з чим я народилася, з чим живу і рухаюся вперед. Крим - це моє життя", — сказала Джапарова.

За словами Еміне Джапарової, колись її родина була позбавлена моживості жити в Криму, вона сама народилася в місцях депортації.

"Коли я була ще дитиною, ми повернулися в Крим. Там я провела шкільні роки, потім навчалася в Києві, але після навчання вирішила повернутися і жити в Криму, тому що вважала, що це моє місце. Однак, після окупації, мені було нестерпно жити під російським прапором і відчувати те, що в Криму присутня Росія. Жити в російській дійсності я не могла, тому разом з родиною прийняли рішення виїхати на материкову Україну", — говорила Джапарова.

Олеся Островська також поділилася, чим для неї є Крим.

"Хоч я і народилася у Львові, а не в Криму, для мене Крим є частиною моєї країни, Крим - це Україна. Крим виявився надзвичайно цікавою інтелектуальною та емоційною  мандрівкою, адже ця виставка  є мандрівкою,  це відкриття багатьох цікавих речей про Крим", — додала Островська.

Еміне Джапарова заявила, що Крим після окупації є місцем найбільшого злочину на європейській карті після Другої світової війни.

"Це місце, яке складає 7 відсотків території України і приблизно 2,5 мільйони громадян України опинилися після окупації в умовах заручників. Саме 26 лютого ми називаємо Днем опору Криму російській окупації і не дарма, адже приблизно 12 тисяч людей тоді вийшли до будинку Кримського парламенту. Цей мітинг дійсно символізує опір", — говорила Джапарова.

За словами Еміне Джапарової, саме цей мітинг став символом опору та неможливістю створити російський міф про те, що всі люди щасливі від настання російської дійсності.

"Та дійсність, яка сформувалася у 2014 році, коли російська армія незаконно забрала частину України, є злочинною. Тоді у людей ніхто не питав їх думки. Так, життя на півострові продовжується і люди намагаються до нього адаптуватися, але там відсутня свобода громадян", — сказала Джапарова.

Олеся Островська додала, що пишається командою Мистецього Арсеналу, яка створює абсолютно різні події та зазначила, що сам Мистецький Арсенал є осередком, котрий інтегрує різні мистецтва: літературу, театр, візуальне мистецтво та інші.

"Глядач є такою істотою, яка має не лише один вимір. Ми намагаємося створити середовище, яке допомагає краще заглибитися, наприклад, чим насправді є Крим та як він існував раніше. З цієї виставки очевидно, що Крим ніколи не був відрізаним від України", — зауважила Островська.

За словами Ільмі Умерова, Крим для нього є його рідною землею і тією територією, де сформувався його народ.

"Це земля, яка народила моїх батьків, але вони у 1944 році були депортовані разом з усім кримськотатарським народом і тому народився я в Узбекистані", — сказав Умеров.

На питання коли Крим повернеться до України, Ільмі Умеров сказав, що якщо його це ж саме запитали 5 років тому, він би говорив, що через рік чи півтора ця ситуація закінчиться.

"Ще в самому початку анексії Криму я сподівався, що весь цей жах швидко закінчиться, але Росія і сьогодні не хоче заишати Крим і частину Донбасу. Але дуже приємно, що більшість кримських татарів не визнають юрисдикцію Росії в Криму", — додав Умеров.

Ільмі Умеров зауважив, що подібні виставки є ще одним кроком встановлення Кримськотатарської автономії в складі України.

Нагадаємо, що виставка "Дивовижні історії Криму" триватиме з 26 лютого до 5 травня.

Прослухати детальніше можете за посиланням