Як проголосувати людям з пропискою на окупованих територіях — розповідає експерт

Як проголосувати людям з пропискою на окупованих територіях — розповідає експерт

Експерт з питань внутрішньо переміщених осіб Інституту суспільно-економічних досліджень Тетяна Дурнєва в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" розповіла, що потрібно робити людям із пропискою на тимчасово окупованих  територіях, аби проголосувати на виборах.
 
Хто має право на зміну місця голосування
 
Незалежно від того, де людина перебуває, якщо вона є виборцем, тобто громадянином України, який досяг 18-річного віку, не визнаний судом недієздатним, то процедура зміни місця голосування доступна для всіх. 
 
Процедура голосування для мешканців окупованих територій
 
Для жителів тимчасово окупованих територій ця процедура навіть полегшена, тому що таким виборцям не потрібно додавати до заяви жодних документів, які підтверджують необхідність такої зміни. Тобто якщо реєстрація в паспорті у людини на тимчасово окупованій території, згідно з переліком населених пунктів, які визначені в указі президента про тимчасово окуповані території, то такій людині просто треба подати заяву в найбільш зручний для неї відділ ведення реєстру виборців. 
 
Де є відділи ведення реєстру виборців
 
Вони розташовані у кожному районі, як правило, у виконкомах або в райдержадміністраціях. На сайті drv.gov.ua є доступна інформація з усіма адресами відділів ведення реєстру виборців, номерами телефону і годинами роботи. З березня ці відділи будуть також працювати і в вихідні дні. 
 
Перевірити себе в реєстрі виборців
 
Я б рекомендувала перевірити себе на наявність в реєстрі виборців. Це можна зробити онлайн з телефону чи комп'ютера. На сайті drv.gov.ua є особистий кабінет виборця. Там буквально за дві хвилини можна перевірити, чи правильно внесені персональні дані в реєстрі.
 
Як проголосувати
 
Якщо люди проживають на тимчасово окупованій території, їм потрібно виїхати на підконтрольну територію, де організований виборчий процес і подати заяву про зміну місця голосування. Це звісно затратно. Для людей це важко, але я знаю, що є люди, які планують заздалегідь і вони виїдуть, можливо за тиждень, якщо у них є тут друзі, родичі, у яких вони можуть зупинитися, для того, щоб встигнути подати заяву про зміну місця голосування і безпосередньо проголосувати на день виборів. 
 
Слухати повну версію.