Біологиня розповіла про користь мікробів

Біологиня розповіла про користь мікробів

Термін "мікроб" вперше з’явився 26 лютого 1878 року, коли його вигадав французький філолог Еміль Літтре. Чи справді такі страшні мікроби, як їх малюють, в ефірі "ДеньПРО" розповіла біологиня, авторка проекту "Мікроб і Я" Олена Лівінська.

Ведучі:

Марія Сизон, Роман Рудський

Олена Лівінська зазначила, що мікробів існує дуже багато, адже це найрізноманітніша група живих організмів. І патогенних для людини серед усіх мікробів – мізерна кількість.

"Особливістю нашого часу є те, що мікроби, які несуть власне небезпеку – це не якась страшна чума, сибірська виразка чи холера, а якісь звичайнісінькі стафілококи, які селекціонувалися в умовах масового використання антибіотиків. Тому говорити про всі мікроорганізми у поганому сенсі точно не варто", – переконана біологиня.

Так, експертка зазначила, що мікроби не просто корисні для функціонування біосфери на планеті – вони є ключовим елементом існування усього живого на планеті.

"Вони виконують дуже важливу функцію. Фактично, це кругообіг речовин у природі, – пояснила Олена Лівінська. – Завдяки мікробам утворюється ґрунт, у ньому ростуть рослини. Бактерії збагачують їх азотом. Мікроорганізми розкладають відмерлі рештки. До речі, і наші у тому числі".

Безпосередньо людству мікроби надали в розпорядження корисні копалини та можливість творити кулінарні дива, відзначила біологиня.

"Внаслідок їх діяльності людство має нафту, газ, кисень зрештою, тому що первісну атмосферу створили саме ціанобактерії. Вони проводять біологічне очищення стічних вод. Те, що для нас ближче і смачніше – це продукти бродіння, кисломолочні продукти, м’який хліб, який підіймається завдяки дріжджам, це квашені продукти, це алкоголь. Можна сперечатися, корисно це чи ні, але без мікроорганізмів келиха вина та шматочка сиру точно би не існувало", – наголосила експертка.

Олена Лівінська зауважила, що, всупереч переконанням, мікроби можуть позитивно впливати на імунітет людини.

"Мікроби тренують наш імунітет. Якщо ми мало контактуємо з мікробами, особливо в дитинстві, то наш імунітет дуріє і робить нам алергії, – пояснила біологиня. – Окрім цього, вони нас захищають, у них є антагоністичні властивості відносно до шкідливих патогенних мікроорганізмів. Вони беруть участь у нашому метаболізмі, обміні гормонів. Навіть те, наскільки ми схильні чи не схильні до зайвої ваги, теж визначають мікроби".

Раніше біологиня Озерна розповіла, що таке "усміхнена депресія" і як її розпізнати.

Фото medium.com