Ми створюємо інституції на материковій Україні, аби після деокупації перенести їх до Криму — Алім Алієв

Ми створюємо інституції на материковій Україні, аби після деокупації перенести їх до Криму — Алім Алієв

Програмний директор Кримського дому Алім Алієв заявляє про необхідність сформувати на материковій території України інституції, які будуть перенесені в Крим після деокупації. Про це він повідомив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень".
 
"З деокупацією ми отримаємо таку “випалену землю” в Криму в плані інституцій, тому для нас дуже важливо розвивати  вирощувати нетоксичні інституції тут,в Києві, в континентальній Україні, це не тільки Київ має бути. Це і Херсонська область, і Львівська область, тобто там, де є переселенці з Криму, для того, щоб ці інституції потім перенести до Криму. "Кримський дім" як гуманітарна інституція намагається робити довгострокові проекти. Не тільки займатись акціонізмом, коли у нас на якісь конкретні дати проводяться акції, а протягом всього іншого року ми про це забуваємо. Важливо цей грунт готувати наперед", — зазначив Алім Алієв.
 
Нагадаємо, сьогодні, 26 лютого, День опору Криму російській окупації. П'ять років тому, 26 лютого 2014 року, у Сімферополі відбувся багатотисячний мітинг кримських татар і проукраїнських активістів на підтримку територіальної цілісності України та проти проведення позачергової сесії Верховної Ради Криму. Тоді біля будівлі кримського парламенту з ініціативи Меджлісу зібралося близько 12 тис. кримських татар. Вони тримали у руках свої національні прапори та прапори України.
 
Мітингувальники скандували: "Слава Україні — Героям слава!", "Банду геть!", "Крим – Україна!". На противагу цьому мітингу був організований мітинг "Русского єдінства", що керувався поплічником російських окупантів Сергієм Аксьоновим. В результаті сутичок під будівлею Верховної Ради Криму двоє людей загинули й декілька десятків зазнали поранень.
 
Вже наступного дня, 27 лютого, спецпідрозділи ГРУ Росії зайняли приміщення Верховної Ради і Ради Міністрів Криму. Тоді ж парламент Криму на вимогу загарбників оголосив про проведення на півострові референдуму про приєднання до Росії. 
 
Слухати повну версію.