Події 26 лютого 2014 року в Криму показали силу українського народу та слабкість влади — Бабін

Події 26 лютого 2014 року в Криму показали силу українського народу та слабкість влади — Бабін

Події 26 лютого 2014 року під стінами Верховної Ради Криму показали силу українського народу та слабкість влади. Таку думку в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" висловив представник Президента України в АР Крим у серпні 2017 – грудні 2018 років Борис Бабін.
 
"Ці події в Криму довели силу українського народу, силу кримчан, громадянського суспільства в Криму, кримськотатарського народу і цього агресор не очікував. Водночас, ці самі події засвідчили слабкість державної влади України, відсутність розуміння, що робити з кримською автономією, не в ручному режимі, коли все нормально, а в режимі стресу і конфлікту", — вважає Борис Бабін.
 
За його словами, українські органи влади досі не знають, що робити після звільнення Криму. 
 
"Що найсумніше, ми досі не знаємо відповіді на це питання. З минулого досвіду, можу сказати, що якшо завтра агресор скаже: все, ми пішли, що буде післязавтра? Як ми будемо це будувати? Як ми будемо забезпечувати державне управління на півострові? Це риторичне питання, на яке немає відповіді. Саме тому події лютого 2014-го — це той сумний урок, який ми досі не вивчили", — переконаний Борис Бабін.
 
Нагадаємо, сьогодні, 26 лютого, День опору Криму російській окупації. П'ять років тому, 26 лютого 2014 року, у Сімферополі відбувся багатотисячний мітинг кримських татар і проукраїнських активістів на підтримку територіальної цілісності України та проти проведення позачергової сесії Верховної Ради Криму. Тоді біля будівлі кримського парламенту з ініціативи Меджлісу зібралося близько 12 тис. кримських татар. Вони тримали у руках свої національні прапори та прапори України.
 
Мітингувальники скандували: "Слава Україні — Героям слава!", "Банду геть!", "Крим – Україна!". На противагу цьому мітингу був організований мітинг "Русского єдінства", що керувався поплічником російських окупантів Сергієм Аксьоновим. В результаті сутичок під будівлею Верховної Ради Криму двоє людей загинули й декілька десятків зазнали поранень.
 
Вже наступного дня, 27 лютого, спецпідрозділи ГРУ Росії зайняли приміщення Верховної Ради і Ради Міністрів Криму. Тоді ж парламент Криму на вимогу загарбників оголосив про проведення на півострові референдуму про приєднання до Росії. 
 
Слухати повну версію.