ЗМІ: в Росії у місцях позбавлення волі перебуває щонайменше 57 українських політв'язнів

ЗМІ: в Росії у місцях позбавлення волі перебуває щонайменше 57 українських політв'язнів

На кінець 2018 року в місцях позбавлення волі в Росії через політичні мотиви знаходилися щонайменше 57 українських громадян.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група у Фейсбук.

За словами координаторки Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, до цієї цифри не включили 24 українських військових, бо вони, згідно з міжнародним правом, військовополонені.

Голова громадської організації "Об’єднання родичів політв’язнів Кремля" Ігор Котелянець повідомив, що у 2017 році відбувся обмін військовополоненими, які є предметом обговорення Мінських угод, а у політв’язнів та цивільних заручників немає жодного переговорного майданчика.

"Якщо не брати до уваги Ахтема Чийгоза й Ільмі Умерова, то останні такі звільнення були в 2016 році, коли повернули Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка. Чому не враховуємо Чийгоза й Умерова? Там були особистісні домовленості між Меджлісом і турецьким президентом, а не стільки за сприяння української влади", — нагадує Котелянець.

Кримська правозахисна група зауважила, що до українських бранців у Росії особливе ставлення — деякі з утримуваних у тюрма громадяни не мають змоги нормально лікуватися, бачитися з рідними, консулами, правозахисниками.

Проблеми зі здоров’ям є чи не у всіх політв’язнів. Через голодування пройшли Олег Сенцов, Володимир Балух, Олександр Кольченко та інші. Причина в небажанні росіян лікувати ув’язнених. Нерідко стан здоров’я українців приховують або видають за задовільний. Серйозні проблеми в жителя Херсонщини, кримськотатарського активіста Едема Бекірова, затриманого російськими силовиками на в’їзді до Криму.

"Стан здоров’я дуже важкий. Бекіров і до ув’язнення мав проблеми: інвалідність, нога ампутована", пояснила Ольга Скрипник.

За її словами, коли Бекіров потрапив до СІЗО, деякий час йому не давали відповідних ліків, можливості зробити перев’язку він самостійно це робив, що неприпустимо. Потім почалося загострення, бо ліки, які йому давали, суперечили тим, що призначали лікарі, коли був на свободі. За таких умов у російської влади є всі підстави перевести його хоча б під домашній арешт, але цього не роблять свідомо, що свідчить про політичне переслідування.