Ми змусили Путіна на очах в усього світу реалізувати найгірший для РФ план окупації Криму — Чубаров

Ми змусили Путіна на очах в усього світу реалізувати найгірший для РФ план окупації Криму — Чубаров

В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Зранку" голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров до дня опору Криму російській окупації розповів про те, яким чином вдалося зірвати мирний сценарій приєднання півострова до РФ та яким є становище кримських татар у Криму зараз. 
 
Ведуча: Світлана Мялик
 
5 років тому проукраїнські жителі півострова відгукнулись на заклик Меджлісу кримськотатарського народу і прийшли заявити, що Крим — це Україна. Якщо згадувати цей день, як це було?
 
— У ці дні, 24-25 лютого, ми бачили те, що втручання Росії в українські справи саме через кримську ситуацію є неминучим. Я чесно скажу, що ми тоді не думали про те, що це буде відбуватися у формі військового вторгнення і безпосередньо окупації Криму, але розуміючи, наскільки є загрозливим втручання Росії, ми тоді закликали людей. 25 лютого було засідання Меджлісу кримськотатарського народу і ми закликали людей вийти 26 лютого до стін Верховної ради Криму і не дати можливість керівництву Верховної Ради Криму, депутатам близьким до них прийняти рішення, які б несли загрозу Криму.
 
Нам це вдалося. Ми 26-го зібралися і не дозволили проведення так званої позачергової сесії Верховної ради Криму, на якій проросійські депутати мали намір прийняти звернення до Путіна і тоді такої сесії не відбулося, завдяки людям. Можна сказати, що 26 лютого, самі того особливо не усвідомлюючи, оці більш ніж 15 тисяч кримських татар і етнічних українців, які зібралися під стінами Верховної Ради Криму, зірвали Росії план зображення, ніби депутати Криму зібралися в законний спосіб і добровільно попросилися до Російської Федерації.
 
Ми усвідомили вже пізніше, який план ми зірвали і змусили Путіна перейти до іншого плану — набагато гіршого для самої Росії, для її майбутнього. Ми змусили Путіна на очах у всього світу реалізувати план військового захоплення Криму. І вранці вже 27 лютого о 4 годині ранку зелені чоловічки захопили будівлі Верховної Ради Криму і Кабінету міністрів АР Крим. З тих хвилин і почалося відкрите військове захоплення Криму. 
 
Відомо, що зараз єдиною організованою силою, яка чинить ненасильницький опір окупації — це кримські татари. В чому зараз проявляється цей опір?
 
— Дійсно, так сталося, що з перших хвилин військового вторгнення Росії саме в такий масовий організований спосіб неприйняття вторгнення Росії демонстрували кримські татари. Це просто говорить про те, що кримські татари більш зорганізовані завдяки своїй трагічній долі, яку вони переживали протягом ХХ століття до самого моменту повернення в Крим майже півстоліття вони були у вигнанні і ці десятиліття боротьби за повернення додому їх викристалізували.
 
Так, тому що більшість кримських татар народились не в Криму.
 
— Так, але вони всі були поєднані єдиною думкою повернення до Криму і кримські татари розуміли, що несе Росія на кримську землю. Тепер, коли окупація триває вже 5 років, це нестерпно довго, але в той же час є розуміння того, що за умови російської окупаційної влади, за умови утримання Криму в Російській Федерації у кримськотатарського народу немає майбутнього і оце розуміння знову утримує кримських татар, практично всіх, за виключенням декількох сотень людей, які стали на бік окупантів, ми просто добре знаємо свою історію і вона каже про те, що колись з багатомільйонного народу ми залишилися на своїй землі в числі трохи більше 200 тис, а потім і їх депортували майже на півстоліття за межі своєї землі.
 
Слухати повну версію.