Психолог розповіла про психологію брехні

Психолог розповіла про психологію брехні

Психологія брехні. Як у зрілому віці не втрачати здатності критично мислити? Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Життя+" говорили з психологом Анастасією Курцевою.

Ведуча:

Ірина Ткаченко

Анастасія Курцева розповіла, що хоч брехня і буває різною, але в психологічному світі не існує загальновизначеної класифікації брехні.

"Однак в побуті, психологи все ж розділяють брехню за критерієм мотивації, тобто чому людина бреше в тій чи іншій ситуації. Наприклад, буває брехня заради того, щоб отримати якусь користь, щоб уникнути покарання або відповідальності. До речі, буває навіть брехня заради брехні", — сказала Курцева.

Психолог зауважила, що є такий психологічний розлад, який має назву міфоманія.

"Це такий розлад, коли людина патологічно хоче брехати без конкретної мети. В цей момент людина може відчувати певний адреналін або навіть свою домінантність над іншими", — зазначила Курцева.

За словами психолога, брехня хоч і буває різною, але вона залишається брехнею.

"Психологія брехні - це такий розділ в психології. В цій сфері вивчаються емоції, поведінка, мотивація людини до брехні. Ця галузь психології має дуже міцне та широке підгрунтя, тому що проведено сотні досліджень, які намагаються науково підвести до того, що можна читати людину, користуючись конкретними правилами", — поділилася Курцева.

Анастасія Курцева говорила про відомого психолога Пола Екмана, який вивчав емоції і розповіла, що головною тезою його дослідження було те, що всі люди виявляють емоції однаково.

"Тобто, коли різні люди відчувають емоцію щастя, в них рухаються одні й ті ж мімічні м'язи. Пол Екман винайшов унікальні коди для кожної емоції. Наприклад, емоція щастя характеризується таким кодом: з'являються характерні зморшки навколо очей та взагалі м'язи довкола очей починають напружуватися, підіймаються щоки, з'являється усмішка тощо", — сказала Курцева.

Таким чином, за словами психолога, якщо повертатися до психології брехні, то якщо людина посміхається, а в неї натомість "кам'яне обличчя" без різних мімічних скорочень, то можна говорити про те, що така людина імітує емоцію щастя, тобто обманює.

"Люди можуть брехати своїми жестами, тілом, тобто існують вербальні і невербальні засоби обману. Найкраще розпізнавати брехню можуть, наприклад, люди, які вчаться це робити, тобто психологи чи слідчі. Також гарно розпізнають брехню ті, хто працюють в системі людина-людина, де постійно треба комунікувати з іншими людьми. Таким чином, з досвідом вони краще розпізнають емоції", — розповіла Курцева.

Психолог додала, що існує статистика, що жінки, які мають дітей, здатні краще розпізнавати брехню ніж будь-хто інший.

За словами Анастасії Курцевої, психологи виявили новий вид інтелекту, який називається кристалізованим.

"Це такий собі концентрат накопиченого життєвого досвіду, який теоретично має допомагати розпізнавати брехню у більш зрілому віці. Але, є й інша сторона медалі: часто люди, коли виходять на пенсію, наприклад, вибирають пасивний стиль життя. Таким чином з'являється феномен інформаційної ізоляції і ним можуть скористатися різні шахраї та аферисти", — говорила Курцева.

Психолог Курцева повідомила, що загалом, з кожним роком всі наші якості особистості стають тільки більш яскраво вираженішими.

"Таким чином, якщо людина все життя намагалася вести чесне життя і не брехати, то навряд вона буде це робити у зрілому віці і навпаки. Існує також цікава статистика, яка говорить про взаємозв'язок між станом самотності у віці і кількістю брехні, яку продукує людина", — додала Курцева.

Прослухати детальніше можете за посиланням