Кінокритик Дмитро Десятерик: цього року Оскар був стриманий

Кінокритик Дмитро Десятерик: цього року Оскар був стриманий

Цього року Оскар був стриманий, переконаний кінокритик Дмитро Десятерик. В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" він прокоментував особливість цьогорічного "Оскара" та  відзначив трьох переможців премії: фільми "Зелена книга", "Богемна рапсодія" та "Рома".

Ведуча:

Тамара Гусейнова

"Оскар" 2019 року — це "Оскар" в Америці Трампа. Якщо скандал став стилем введення публічної політики, то "Оскар" і американська кіноіндустрії, яка є колективом великих інтелектуалів, мали контрастувати цьому на всіх рівнях, у тому числі і на стилістичному рівні. Ось така в мене версія. Цього року "Оскар" був стриманий", — зазначив Дмитро Десятерик.

Кінокритик зауважив, що "ця премія орієнтована на широку аудиторію і на масові кіножанри, тому, звісно, про костюми, прикраси та макіяж там багато йдеться".

Кінокритик проаналізував три стрічки, які отримали нагороди.

Фільм "Зелена книга" — це чорна комедія про подорож дуже несхожих людей, один з яких простий хлопець , білий італієць з расовими забобонами, а другий — це вишуканий інтелектуал, афроамериканець, король джазу. Вони їдуть по південних штатах США, в яких процвітає расова сегрегація. Власне, це історія про двох дуже несхожих людей, між якими виникає тісна дружба. Крім того, один з них переоцінює свої расистські погляди. Це яскрава історія з життя, сюжет якої вразив всіх.

Кінокритики назвали стрічку "найгіршим найкращим фільмом", тому що він цікавий хіба що простотою та захопливістю сюжету. Але у ньому немає особливих режисерських знахідок або візуальної вишуканості. Але у ньому дуже потужний антирасистський посил.

Фільм "Богемна рапсодія" відродив культовий інтерес до гурту Queen. Крім того, він має великі касові збори, а це на "Оскарі" враховується. По-третє, ЛГБТ-тематика стала знову актуальною в Америці, як і стала актуальною тема расизму та протистояння расизму. Тому цей фільм варто було відзначити.

Фільм "Рома" — це сенсація цьогорічного "Оскара". Це перший неангломовний чорно-білий фільм, створений інтернет-платформою. Тобто за всіма параметрами — це прямий виклик  американській кіноіндустрії.  Він отримав аж 10 номінацій, а такого ніколи не було. Цей фільм отримав "Оскар" за найкращу режисуру. Ніколи за всі 90 років "Оскара" неангломовний фільм не вигравав статуетку за найкращу режисуру.  Я вважаю, що цей він мистецьки є найдовершенішим серед усіх номінантів.

Читайте також — "Оскар-2019": кінокритик Євген Чорний проаналізував переможців премії

Нагадаємо, 91-ша церемонія вручення премії "Оскар" Академії кінематографічних мистецтв і наук за досягнення в галузі кінематографа за 2018 рік відбулась 24 лютого 2019 року в театрі "Долбі" в Лос-Анджелесі, США.

Прослухати повну версію.

Фото — Детектор Медіа