Біологиня розповіла, як діяти, якщо поруч хтось зомлів

Біологиня розповіла, як діяти, якщо поруч хтось зомлів

Рано чи пізно це може станетиися – поруч із вам хтось знепритомніє. Про те, що робити в такій ситуації говорили в ефірі UA:Радіо Культура в програмі "ФізКультура".

Ведуча:

Дарія Озерна

Запам’ятовуйте! Передусім, негайно викликайте 103, якщо в людини сині обличчя чи губи, серце не б’ється чи спинилося, або людина свідома, але відчуває біль в грудях, важко дихає чи не може рухатися. Можливо, це інфаркт чи інсульт, і потрібна госпіталізація. Якщо на вашому телефоні є голосове управління, викликайте швидку у саме такий спосіб, не відволікаючись від надання допомоги.

Цих ознак не має, але все одно – людина непритомна лежить перед вами. Які дії?

По-перше, не давайте жодні свої ліки.  Але подивіться кишені – інколи люди із діабетом чи епілепсією мають при собі записку, посвідчення і ліки, які слід дати в разі нападу. Можна впасти від спеки, втоми, голоду, зневоднення, раптового падіння тиску, сп’яніння, браку кисню, а не лише через зупинку серця чи інфаркту, пам’ятайте про це.

По-друге, подбайте про безпеку людини. Покладіть на спину, послабте ремінь, краватку чи розстібніть гудзики . Крім цього, подивіться, чи ніщо не заважає диханню ротом та носом. Підніміть ноги вища за голову, градусів на тридцять відносно землі, наприклад, на свою сумку чи рюкзак, або дайте комусь потримати.  Так кров поступить від ніг до серця і мозку.

Тепер слід привести людину до тями. Легесенько погойдайте, дайте ляпаса, крикніть, але ж будьте делікатні. Якщо людина все одно не отямлюється, викликайте швидку. Якщо при цьому людина дихає і ви не відчуваєте пульс, то приступайте до реанімації, поки не приїдуть лікарі.

Ви вмієте робити непрямий масаж серця та штучне дихання? Знайдіть серце. Воно знаходиться трохи лівіше за грудину, у верхній третині тулуба. Серце розташоване десь на відстані пів долоні від ямочки на шиї. Покладіть одну руку на іншу, і зробіть 30 натискань. На дітей та людей похилого віку слід тиснути пальцями, а не долонями, щоб не пошкодити. Після тридцяти  натискань слід зробити штучне дихання. Нахиліть голову потерпілого назад, і відкрийте йому чи їй рота, затисніть ніздрі, і двічі видихніть. Швидкість така: за дві хвилини цей цикл слід повторити п’ять разів, і робити так, поки серце не заб’ється.

Якщо людина опритомніла, дайте води чи соку та  льодяник. Не полишайте потерпілих самих, поки вони не будуть певні в своєму стані. Збагнути по радіо, що робити, і застосувати це непросто.  Тому краще уже сьогодні знайдіть навчальні відео і запишіться на курси першої допомоги. Завжди майте при собі воду і льодяники. Одного дня це може врятувати комусь життя.

А якщо у вас є ризик знепритомніти чи мати якійсь напад, то тримайте при собі ламіновану записку, де сказано, що їз вами робити, якщо таке станеться.

Прослухати детальніше можете за посиланням