"Оскар-2019": кінокритик Євген Чорний проаналізував переможців премії

"Оскар-2019": кінокритик Євген Чорний проаналізував переможців премії

Про 91-шу церемонію вручення нагород премії "Оскар" в ефірі Радіо Культура в програмі "Культура.Live" говорили з кінокритиком Євгеном Чорним.

Ведучі:

Денис Денисенко, Катерина Толокольнікова

Американська академія кінематографічних мистецтв і наук визнала визнала найкращим фільмом 2018 року "Зелену книгу". Це американський біографічний фільм поставлений режисером Пітером Фарреллі. Він розповідає реальну історію подорожі півднем Сполучених Штатів відомого джазового піаніста і звичайного водія, які з часом потоваришували. На цьогорічній церемонії "Оскар" "Зелена книга" здобула 3 статуетки і загалом висувалася у 5 номінаціях. У січні стрічка також отримала "Золотий глобус" у категорії "Найкращий музичний фільм або комедія".

За словами Євгена Чорного, "Зелена книга" є гідною картиною.

"Я не вражений, що "Зелена книга" отримала нагороду, тому що це дійсно гідний фільм, але в мене були і свої фаворити і думав, що фільм "Влада" зможе отримати нагороду. Дуже рекомендую українцям сходити на цей фільм", — зауважив Чорний.

Євген Чорний говорив про те, що він впевнений, що скоро ми побачимо в шорт-листі певної номінації українську стрічку і бажає українським кінематографістам успіху.

"Я слідкую за українським кіно і не можу сказати, що мене тішать не всі картини, які виходять в прокат. Однак, гідні картини є і на них треба звертати увагу", — повідомив Чорний.

Читайте також — Кінокритик: фільм "Малевич" містить абсолютно унікальний матеріал

Кінокритик поділився своїми враженнями про фільм "Богемна рапсодія" та лауреата премії в номінації "Найкращий актор" Рамі Малека.

Фото www.instagram.com/cosmopolitanukraine

"Подивився на прем'єрному показі "Богемну рапсодію". Я дуже поважаю Фреді Мерк'юрі і мені було цікаво подивитися, як творці створили цей фільм. Фільм був цікавий, але на мою думку, він був не такий цікавий саме шанувальникам "Queen", тому що навіть я, який не є палким шанувальником гурту, не побачив нічого нового з життя Фреді Мерк'юрі і життя гурту. Однак, це було дуже музично, яскраво, талановито. Рамі Малек, як на мене, є актором, в якого велике майбутнє, він є самородком", — додав Чорний.

Також стало відомо, що найкращим анімаційним фільмом став "Людина-павук: Навколо всесвіту", але  кінокритик розповів, що не встиг передивитися всю представлену анімацію, тому не можу критично оцінювати її.

Євгений Чорний переконаний, що цього року всі фільми та актори в головних номінаціях, які були представлені, були на своєму місці, перемогу здобули гідні актори та стрічки.

Фото www.instagram.com/cosmopolitanukraine

"Цього року найкращим режисером визнали Альфонсо Куарона, який зняв фільм "Рома" і це не дивно, адже знаємо позицію Голлівуду до Трампа і що вони не визнають його як президента. Знаємо, як Трамп хоче збудувати стіну між Америкою та Мексикою і тут 10 номінацій у стрічки "Рома", яку зняв мексиканський режисер і він отримав 3 нагороди", — сказав Чорний.

Також Чорний зауважив, що у номінації "Найкраща жіноча роль" перемогла Олівія Колман, зігравши у стрічці  "Фаворитка" і додав, що навіть вона цього не могла передбачити і її перемога була здивуванням для всіх.

"Взагалі, на мою думку, фільм "Влада" був трохи недооцінений, адже в нього було 8 номінацій і лише 1 перемога за грим. Також мені не сподобалося в самій церемоній, що цього року "Оскар" був дуже "чорним". Я, звісно, не проти цього, але не подобається, що після скандалу 2016 року, цього року стали приділяти занадто багато уваги даній темі",  — сказав Чорний.

Кінокритик зауважив, що цьогорічна церемонія "Оскар" не була якоюсь особливою або чимось відрізнялася від інших.

Фото — theverge.com

"Однак, деякі моменти все-таки були. Наприклад, вперше за 25 чи 30 років церемонія проходила без ведучого, через скандал. Ведучий був, але через свої гомофобні висловлювання його позбавили права проводити церемонію. Офіційна версія, що не встигли знайти іншого ведучого або просто вирішили прийти до такого експеременту і провести церемонію без ведучого. Особисто мені було цікаво дивитися "Оскар" і в такому варіанті", — сказав Чорний.

Він вважає, що ореол скандальності підігріває інтерес до премії.

"За останні роки найбільший скандал був у 2016 році, коли говорили, що "Оскар" занадто "білий" і не було представлено жодної стрічки з темношкірими акторами. Після цього і в 2017, і 2018 році, у багатьох стрічках головні та другорядні актори є темношкірими, а центральною темою став расизм, який зараз не так актуальний як в 60-70 роки минуло сторіччя в Америці. Але почали змімати історичне та сучасне кіно, де присутня тема або расизму, або гомосуксуальних представників. Думаю, що це буде актуально ще декілька років", — говорив Чорний.

Фото — romper.com

"Оскар" — найпрестижніша нагорода в кінематографі США, вручається з 1929 року Американською академією кіномистецтва. Нині "Оскар" вручається за 24 основними номінаціями, зокрема "найкращий фільм року", "найкраща режисура", "найкраща операторська робота", "найкращий оригінальний сценарій", "найкраща музика".

Прослухати детальніше можете за посиланням

Фото — Детектор Медіа