Топ-7 книжок, які вчать наново говорити після Майдану

Топ-7 книжок, які вчать наново говорити після Майдану

Поет Мирослав Лаюк в ефірі Українського радіо в програмі "Книжкова лавка: топ-7" розповів про сім книжок, які вчать наново говорити після Майдану.

Ведуча:

Олена Гусейнова

Роман Романишин та Андрій Лесив "Війна, що змінила Рондо"

Олена Гусейнова: це дитяча книжка 2014 року, яка розповідає історію про ідеальне місто з дуже крихкими мешканцями. Один створений з скла, інший з повітряної кульки і героїня створена з паперу. Вони нічого не вміють, але коли приходить війна, вони роблять все заради перемоги.

Мирослав Лаюкна початку страшних подій в Україні з’явилися книжки, які почали нас готувати говорити про це, особливо з нашими наймолодшими. Ця книга — це маленька революція у книжковому дизайні. Вона отримала багато найавторитетніших міжнародних нагород. Книжка дуже авангардна, нетрадиційна.

Володимир Єрмоленко "Плинні ідеології"

Олена Гусейнова: це книжка про те, що стається з цілої цивілізацією, коли в ній відбувається революція, і це книжка про ідеологію. Ідея про сюжет — це основна фішка цієї книжки. Це історія про те, що ідеї доволі живі і доволі антропоморфні. З нами відбувається те, що відбувається з нами: період дорослішання, вікові кризи, взаємодія між собою тощо. Те, що сталося після Французької революції і те, що спровокувало ХІХ століття — це спроба основну релігійну ідею трансформувати в ідею ідеологічну. Це ідея було про воскресіння, про подолання смерті.

Мирослав Лаюк: це досить розумна книга. Ця книжка крута з дуже багатьох аспектів. По-перше, мені дуже подобається, як Єрмоленко пише про складні речі. Підхід до ідеї, як до людей не є тільки красивим, а ще й зрозумілішим. Ми починаємо мислити про культура та ідеологію зовсім в інших координатах. Крім того, це дуже крутий український нон-фікшн. Ця книжка має сюжет, має інтригу, розказує про дуже цікаві речі.

"Антологія української молодої поезії ІІІ тисячоліття"

Олена Гусейнова: ця книжка засвідчує, що сьогодні байдуже, як ти пишеш, римуєш чи не римуєш.

Мирослав Лаюк: окрім появи нових голосів, поезія теж стала зовсім іншою. У нас вийшла приблизно однакова кількість чоловіків і жінок, приблизно однакові пропорції з різних регіонів приблизно однакове представлення за роками, так само за римованими і неримованими віршами.

Ця книжка тих, хто були після "Антологія української поезії ХХ століття. Від Тичини до Жадана".

Олеся Яремчук "Наші інші. Історії українського розмаїття"

Олена Гусейнова: це історія 14 українських етнічних меншин, які компактно живуть на певних територіях. Це репортажна історія.Це історія про українських чехів, словаків, турків, шведів, румунів, угорців, ромів, євреїв, гагаузів, швабів, поляків, кримських татар, вірмен та ін.Це історії переселень. Найдавніші — євреї, наймолодші — турки.

Мирослав Лаюк: для мене це не історія про переселення. Це історія про те, що ми маємо факт, що ми є отакі, ми маємо це зафіксувати і думати, що з цим робити далі.

Мішель Уельбек "Покора"

Мирослав Лаюк: у ній йдеться про близьке європейське майбутнє, де Європою заволодіє ісламський світі перед інтелектуалами постане вибір, що робити у таких умовах. Але мені не подобається стиль, для мене він недостатньо стилістично охайний. Це сучасна література, яка є актуальною.

Галина Ткачук "Тринадцять історій у темряві"

Олена Гусейнова: це дитяча книжка, яка розповідає смішно про страх.Це книжка про монстрів, які стають смішними.

Мирослав Лаюк: це дуже крута дитяча книжка. Це один з адекватних способів говорити з дітьми про страхи, але говорити у такій вигадливій формі, що це подобається і дорослим.

Мирослав Лаюк "Світ не створений"

Олена Гусейнова: це книга, в якій автор спробував сплести 4 жанри, три часових площини та дуже багато географічних площин. І це не є лінійне письмо.  

Мирослав Лаюк: мені подобається таке плетиво. Я писав цей роман так, як хотів писати.

Прослухати повну версію.

Фото — pexels.com