Як боротися зі стресом — поради психолога

Як боротися зі стресом — поради психолога

Сімейний психолог, кандидат психологічних наук Анастасія Голота в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" порадила, як боротися зі стресом.

Ведучі:

Тетяна Дем’яненко, Владислав Красніцький

"Щоб боротися зі стресом, потрібно розвивати свою стресостійкість, не надавати подіям великої значущості, вміти справлятись з негативними емоціями та розвивати саморегуляцію. А також допомагає здоровий спосіб життя", — зазначила Анастасія Голота.

Сімейний психолог зауважила, що для того, аби підключити кору головного мозку, яка відповідає за логічне мислення та за раціональну поведінку, потрібно порахувати вдихи та видихи.

"Для того, аби підключити кору головного мозку, яка відповідає за логічне мислення та за раціональну поведінку, аби оцінити ситуацію і подивитись на неї тверезо, потрібно порахувати, порахувати вдихи та видихи. У таких випадках дуже гарно працює брюшне дихання, коли ми вдихаємо животом. Ви можете рахувати ці вдихи і видихи. На цьому можна навіть фокусувати свою увагу", — сказала вона.

Голота додала, що "у нас є три реакції на якусь загрозу, стресову ситуацію: бий, біжи або замри. Якщо виникає така тілесна реакція на ситуацію, то можна поприсідати".

За даними дослідження Київського міжнародного інституту соціології, у 2018 році українці найчастіше переживали 8 видів стресових ситуацій: пережити важку хворобу, операцію; відчувати свою безпорадність; пережити смерть близьких; пережити важку хворобу близьких; втратити віру в людей; опинитися без засобів до існування; втратити віру у власні сили, втратити роботу і бути вимушено безробітним; звертатися за допомогою до суду; наражатися на погрози, залякування; постраждати від крадіжки чи шахрайства; серйозно конфліктувати з оточуючими; жити у стані, близькому до самогубства; пережити бомбардування, обстріл; постраждати від нападу чи пограбування.

Прослухати повну версію.

Фото — unsplash.com