Що потрібно їсти, аби довго жити — розповідає гастроентеролог

Що потрібно їсти, аби довго жити — розповідає гастроентеролог

З точки зору забезпечення довголіття найбільш корисною є середземноморська кухня. Про це в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" розповів гастроентеролог завідувач кафедри внутрішньої медицини Національного університету ім. Богомольця Вадим Шипулін.

"Якщо виходити з того, де найбільша тривалість життя, то це країни Середземномор’я. Вважається, що середземноморська дієта подовжує вік. Там їдять багато овочів, фруктів і як не дивно споживають багато вина, але дуже важливо його вживати в міру і, найголовніша порада — не переїдати. Ваші страви повинні бути збалансовані з точки зору вмісту білків, жирів і вуглеводнів, та не їсти на ніч", — зазначив Вадим Шипулін.

Він зазначив, що однією з головних причин, що впливають на тривалість життя є ожиріння.

"Ожиріння пов’язане з вживанням легкозасвоюваних вуглеводнів, які дуже легкодоступні, вони дешевші, але вони не корисні і допомагають нам набирати зайву вагу. Це, наприклад, макарони, картопля, я вже не кажу про фастфуд. Це можливо банальні для нас продукти, але як з’ясували вчені вони становлять найбільшу небезпеку з точки зору набору зайвої ваги", —підкреслив гастроентеролог.

За його словами, цукор та солодощі також легкозасвоювані вуглеводні.

Слухати повну версію.