Чого чекати від виборів у Молдові — роз'яснює експерт

Чого чекати від виборів у Молдові — роз'яснює експерт

24 лютого у Молдові відбудуться парламентські вибори. Політичний експерт Артем Філіпенко в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні.Вдень" розповів, які сили борються за владу та чого слід очікувати після голосування. 
 
Хто є хто
 
З одного боку, нині правляча демократична партія прагне і робить все для того, щоб утриматися при владі. Сьогодні складається ситуація, коли в опозиції до неї знаходяться і проросійська Соціалістична партія, з іншого боку — проєвропейські сили, які представлені блоком ACUL, таким чином Демократична партія знаходиться під тиском з двох сторін. 
 
Рука Кремля
 
Існує досить суттєвий вплив з боку Росії. Наприклад, можу згадати, що був коментар з боку Департаменту інформації МЗС Росії, де попереджалося, що нібито США готують молдавський майдан. Після цього відбулося інтерв'ю секретаря Ради безпеки Російської Федерації Паатрушева, який знову ж таки продовжував стверджувати, що в Молдові готується державний переворот, і що він пов'язаний з тим, що США чи проєвропейські сили будуть опротестовувати результати перемоги соціалістів. 
 
Війна компроматів
 
Кожна з сил намагається використати звинувачення своїх опонентів у підкупі, чи як у випадку з правою опозицією, у отруєнні (Лідери блоку ACUM Майя Санду і Андрій Нестасе 21 лютого заявили, що влада отруїла їх важкими металами — ред.), з іншого боку російська сторона прагне дискредитувати правлячу Демпартію. 
 
Очікувані результати
 
Все залежить від того, чи вдасться демократичній партії набрати хоча б 40 мандатів. Якщо вони їх наберуть, то зможуть за рахунок незалежних депутатів чи інших фракцій створити собі більшість і утриматися при владі. Якщо це не вдасться, то можуть бути переговори стосовно коаліції, але кожна з опозиційних партій заявляє, що ніколи не буде домовлятися з Демпартією.
 
Протести після виборів 
 
Будуть спроби організувати народні протести. Причому, цим будуть займатися практично всі партії. Навіть правляча партія має важелі і досвід для того, щоб організовувати. Без сумніву, будуть спроби з боку Росії також організувати протести, причому обговорюються молдавськими експертами навіть ризики підривної діяльності. 
 
Слухати повну версію.