Справа про "ліфт-убивцю" у Сумах: двом чиновникам повідомили про підозру

Справа про "ліфт-убивцю" у Сумах: двом чиновникам повідомили про підозру

Прокуратура Сумської області повідомила про підозру заступнику міського голови Сум з питань ЖКХ Олександру Журбі та директору департаменту інфраструктури Сумської міської ради Григорію Яременку.

Про це розповів заступник прокурора Сумської області Сергій Сегида. За його словами, департаментом інфраструктури Сумської міськради впродовж 2017 та 2018 років укладалися договори на капітальні ремонти понад 180 ліфтів, зокрема, й у будинку на вулиці Суруна у Сумах, де 2 січня ліфт насмерть затис немовля.

"Спеціалісти провели огляди певних ліфтів, по яким здійснювались капітальні роботи. Оглядами встановлено відсутність заміни певних деталей, у тому числі й основних вузлів, у той час, як у акті виконаних робіт зазначено, що деталі замінені на нові, — зазначив Сегида.

Начальник відділу прокуратури Сумської області Володимир Кригін додав, що гроші, які сплатили з бюджету на ці ліфти — 34,5 мільйона гривень, вже первірено 10 ліфтів.

"За наслідками допитів підозрюваних вирішуватиметься питання чи клопотати про відсторонення Олександра Журби від посади і який запобіжний захід просити у суду для обох чиновників", — каже Кригін.

Повідомлення про підозру Олександрі Журбі та Григорію Яременку вручили 21-го лютого. Того ж дня у Сумській міській раді провели обшуки у рамках кримінальних справ, пов’язаних із ремонтами ліфтів у Сумах. Посадовцям загрожує позбавлення волі на строк від двох до п’яти років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом до 12750 гривень

Як повідомлялося, 2 січня в сумській багатоповерхівці ліфт, в якому знаходився дитячий візочок з двомісячним хлопчиком раптово зірвався, намагання рідних врятувати дитину виявились безуспішними.

Нагадаємо, 4 січня керівник Сумської прокуратури Сергій Могильний на брифінгу повідомив, що електромонтер підприємства Міськсумиліфт у невстановлений спосіб приєднав дрот до двох клем, через що ліфт міг рухатися між поверхами при незачинених дверцятах, у результаті чого загинула дитина.

Пізніше електромонтеру та директору підприємства Міськсумиліфт, яке рік тому робило капітальний ремонт ліфта, вручили підозри. Їм закидають "Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, що спричинило загибель дитини". Керівника підприємства Міськсумиліфт підозрюють також у зловживанні, що призвело до тяжких наслідків.  Їм загрожує до 8 років позбавлення волі.

Фото: відділ комунікації поліції в Сумській області