Біологиня розповіла, хто такі екстраверти, інтроверти та амбіверти

Біологиня розповіла, хто такі екстраверти, інтроверти та амбіверти

Ви екстраверт чи інтроверт? Багато хто вважає себе інтровертом, людиною чутливою, зануреною в себе, схильною до розумовою діяльності і самодостатньою. Ви здивуєтеся, але більшість наших уявлень про інтровертів - хибні. В ефірі UA:Радіо Культура в програмі "ФізКультура" розібралися, чому і що робить нас екстравертами або інтровертами.

Ведуча:

Дарія Озерна

Є люди, що вважають себе інтровертами, бо в них величезна уява, рефлексивність та цікавість і вони прагнуть розумової роботи. Але це інша ознака особистості, аніж інтроверсія.

Висока чутливість теж не свідчить про інтроверсію. Усвідомлення складних почуттів або здатність до емпатії - це інші процеси. До того ж, деякі люди є вразливими нарцисами, і того їх так ранить думка інших. Ця ознака, знову ж таки, пов’язана із невротичністю. Крім цього, є соціально-тривожні люди, що бояться незнайомого товариства, але вони не всі інтроверти.

Естраверти прагнуть уваги людей довкола, а інтроверти – ні. Річ у тім, що мозок екстраверта сам себе винагороджує за успіх, вдалі жарти, увагу з боку оточуючих. Ключовою молекулою є дофамін та реакція на нього нейронів. В екстравертів в мозку інакше налаштована система оцінювання значення сигналів.

Екстраверти енергійні, повні завзяття, гучні та усміхнені, бо хочуть схвалення. Так, наприклад, увага перехожих на яскравий колір волосся екстраверта тішить, того він чи вона так і пофарбувались. Вони і протягом дня відчувають більше позитивних емоцій, навіть на самоті.

За допомогою функціонального магнітного резонансу можна побачити, що в екстравертів збільшена вентромедіальна префронтальна кора. Це така ділянка мозку, що відповідає за кодування цінностей винагород. Мозок інтроверта не такий чутливий до соціальних стимулів. Надмірна стимуляція увагою та схваленням людей довкола навіть може виснажувати інтровертів і викликати стан, схожий на похмілля. Тому після активного спілкування інтровертам слід побути на самоті і відновитися.

Мозок інтровертів працює інакше. Так, що у порівнянні із винагородою – схваленням та увагою – затрати енергії надто великі, тому не конче тієї уваги вони і прагнуть.

Нарешті, є люди, що проявляють ознаки як екстравертів, так і інтровертів. Це – амбіверти. Може, ви – з-поміж них?

Прослухати детальніше можете за посиланням