У Києві триває форум, присвячений Казимиру Малевичу та українському авангарду

У Києві триває форум, присвячений Казимиру Малевичу та українському авангарду

У Києві в одному з центрі сучасного мистецтва триває виставка "Авангард: у пошуках четвертого виміру". У рамках цієї виставки вже відбулося багато цікавих подій. На черзі – форум, про який детально розповіла в ефірі програми "ART-Панорама" кураторка форуму Тетяна Філевська.

Ведуча:

Наталія Тищенко

До 140-річчя з дня народження Казимира Малевича у Києві відбудеться мистецький форум "Нова генерація: художник та його покоління". Форум відбудеться у рамках проекту "Авангард: у пошуках четвертого виміру" і триватиме упродовж чотирьох днів.

Форум "Нова генерація: художник та його покоління" стане для кожного можливістю відкрити для себе невідомі сторінки українського авангарду.

"Форум присвячений ширшій тематиці: і українському авангарду, і авангарду в цілому. Наша програма буде містити три основні блоки – нові дослідження щодо Казимира Малевича, внесення українського авангарду в світовий авангард і нові дослідження в авангарді в цілому. Програма умовно поділятиметься на більш наукову, академічну частину і програму для ширшого загалу, яка також містить такий атракційний елемент", – розповіла Тетяна Філевська.

23 лютого у рамках форуму відбудеться прем’єрний показ і обговорення документального фільму "Малевич, знятого за підтримки Держкіно.

На форумі "Нова генерація: художник та його покоління" буде також і концерт авангардної музики.

"Це музика, створена безпосередньо у той самий час, у який творив Малевич. Зокрема, у концертній програмі будуть твори найкращого друга Малевича, Миколи Рославця, який був дуже тісно пов’язаний з Малевичем, вони дружили з самого дитинства. Навіть є така легенда, що саме мама Казимира Малевича, Людвіка, помітила талант хлопчика і подарувала йому скрипку, щоб він міг займатися", – розповіла кураторка форуму.

У форумі візьмуть участь безліч спікерів з Україні та з-за кордону, поділилась Тетяна Філевська.

"Ми запросили дослідників, які займалися дослідженнями українського авангарду ще від 80-х років – це Олег Ільницький, Мирослава Мудрак, Дмитро Горбачов, наш "батько" і відкривач українського авангарду. Почесний гість – Жан-Клод Маркаде, це дослідник, який дуже багато доклався до відкриття українського аспекту Малевича, – анонсувала кураторка. – Також буде один з членів Фонду Харджиєва, Шенг Шейєн з Нідерландів, який прочитає лекцію про нові знахідки, що стосуються Малевича".

З 21 по 24 лютого в центрі сучасного мистецтва М17 триває форум "Нова генерація: художник та його покоління".