Біологиня розповіла, що таке вигорання

Біологиня розповіла, що таке вигорання

Кого не запитай, либонь, скажуть, що втомлені роботою і хочуть у відпустку. Та є стан, коли люди більше не здатні повноцінно виконувати свою роботу, приймають хибні рішення і сильно ризикують не лише психічним, але й фізичним здоров’ям. В ефірі UA:Радіо Культура в програмі "ФізКультура" говорили про те, що таке вигорання.

Ведуча:

Дарія Озерна

Вигорання відрізняється від просто втоми. Воно відмінне тим, що не минає за повноцінні кілька днів відпочинку чи відпустки. Воно схоже на депресію: немає сил, поганий настрій та емоційна нестабільність, порушення харчової поведінки та сну, непевність у своєму професіоналізмі чи здібностях. Але вигорання супроводжується ще й цинізмом і призводить до нього саме робота.

Що відбувається в тілі при вигоранні? Умовно кажучи, сильно порушується вісь регуляції гіпоталамус-гіпофіз-наднирники. Ця вісь визначає, наприклад, нашу ранкову бадьорість, адекватну реакцію на стрес та здатність його пережити.  При вигоранні гормон кортизол більше не виділяється, коли треба, а тіло не реагує на нього, як слід. З рештою, сильно порушується робота імунної системи, і люди, що вигоріли, ризикують захворіти на хвороби серця і судин чи розвинути хронічне запалення і навіть пов’язану із ним депресію. Вигорання збільшує ризик діабету 2 типу, гіпертензії, безсоння, та вразливості інфекціями.

Вигорання це стан хронічного стресу і розчарування. Це стан, коли багато роботи не призводить до належних результатів, винагороди, визнання, змін, немає надії. Вигорають працівники, у яких велика відповідальність, малі повноваження і мала зарплата. Тому так часто вигорають лікарі, науковці, молоді матері, громадські активісти і волонтери.

Вигорання не лікується пігулками. Опанувати себе, як то кажуть, і бачити в усьому позитив теж не допоможе. Людині, що вигоріла, слід відпочивати і бути в безпеці та затишку до кількох місяців, шукати підтримки, змінити свої цінності і спробувати переключитися на спорт чи хобі, щоб не думати про роботу. Найкраще це вчасно розпізнати вигорання в себе  чи в підлеглих, не допустити його, та мати план дій на випадок кризи.

Прослухати детальніше можете за посиланням