Пройшло замало часу, щоб судити про виконання вимог Майдану — батько героя Небесної сотні

Пройшло замало часу, щоб судити про виконання вимог Майдану — батько героя Небесної сотні

Батько героя Небесної сотні Романа Гурика, голова правління БФ Майдан гідності Ігор Гурик та син героя Небесної сотні Володимира Кульчицького Андрій Кульчицький в ефірі Українського радіо в програмі "Активізація" поділилися своїми роздумами про події Революції гідності та розповіли, як сприймають ті події через 5 років. 
 
Ведуча: Людмила Тягнирядно
 
Сьогодні 5-та річниця подій на Майдані. Якщо оцінювати критично те, що ми маємо за ці 5 років, чи дійсно цілі, які озвучували тоді на Майдані, досягнуті?
 
Ігор Гурик: не можу сказати, що на 100%, але більшість з них в процесі досягнення. Мені здається, ще замало часу, щоб сказати, що ми досягнули їх. Ще треба багато робити, причому не сподіватися, що хтось це буде робити, а самим це робити. 
 
Андрій Кульчицький: згоден з Ігорем. Справа в тому, що люди, які розповідають, що у нас в країні все погано, що уряд винен, президент і всі інші винні, ці люди у своїй більшості самі нічого не роблять. Тільки розмовляють. Тому потрібно закотити рукави, щоб кожен у сфері своєї відповідальності зробив те, що може для держави, для своєї сім'ї, для інших людей. Потрібно по можливості допомагати дитячим будинкам, є можливість, будь ласка, пішов зробив. Вчинки дають можливість людині розвиватися і країні розвиватися в тому числі. 
 
Нещодавно родини героїв Небесної сотні опублікували відкрите звернення, у якому вимагають відставки всіх причетних до вбивств. Розслідування вбивств на Майдані тривають вже 5 років. Чому, на вашу думку, досі не покарані організатори та замовники цих злочинів?
 
Ігор Гурик: І в правоохоронній системі, і в прокуратурі є група людей, які хочуть довести це і вивести винних на чисту воду, а є інша група, яким цього не потрібно і які власне причетні до цього. 
 
Тобто люди, які розслідують ці злочини, є співучасниками цих злочинів?
 
Ігор Гурик: Я не можу так сказати, тому що я не знаю цього. Це ті люди, які розслідують чи ні, але в самій системі є і ті, і ті. Іде супротив. Розумієте, розслідування — це теж якісь папери, які треба згідно з чинним законодавством отримати чи створити. І от одні прагнуть це все пришвидшити, і а друга половина хоче це затягнути. 
 
Чому так відбувається?
 
Ігор Гурик: Тому що у нас до кінця не очищена ні правоохоронна система, ні судова система, ні прокуратура. А з іншого боку, треба зрозуміти, що от, наприклад, пройшла реформа поліції і я чув, що сьогодні не вистачає 3 тисячі людей, щоб почати працювати на повну силу. Якщо б одразу після Майдану розігнати всю Генпрокуратуру, де ж знайти стільки спеціалістів, які б могли замінити тих, які були? Те ж стосується поліції і суддів.
 
Андрію, на вашу думку, хто не зацікавлений в тому, щоб розслідування було завершене і винні були покарані?
 
Андрій Кульчицький: сама система, яка була до Майдану, коли рука руку миє, прокурор пов'язаний з міліціонером, міліціонер із суддею, друг, сват, кум, брат, і коли все почало руйнуватися, однозначно, є люди, які все це гальмують. У когось там родич в прокуратурі, в будь-якому випадку якась стара комунікація не зламана. Тобто Майдан трохи не довів це до кінця. 
 
Слухати повну версію.
 
На фото - Ігор Гурик та Андрій Кульчицький