Художниця Вікторія Романчук: за час Майдану я сформувалася як особистість

Художниця Вікторія Романчук: за час Майдану я сформувалася як особистість

У Києві  18 лютого у Будинку профспілок презентували мистецький проект "Сторожа" Вікторії Романчук. В ефірі UA:Радіо Культура в програмі "Культура.Live" говорили з художницей Вікторією Романчук про її власне сприйняття Майдану і втілення його в проекті "Сторожа".

Ведучі:

Артур Бобрик, Катерина Толокольнікова

Проект "Сторожа" – спроба інтерпретації сучасного сакрального мистецтва. Це новітнє бачення апостолів, проповідників сьогодення, тих, кого варто наслідувати та за ким варто йти.

Художниця поділилася, якими зараз їй бачаться події Майдану.

"Перші річниці згадуються дуже болісно, адже всі емоції та відчуття є живими. З часом переусвідомлюєш  цю ситуацію, сприймаєш її по-іншому на психологічному рівні, бачиш наслідки та причини цих подій. Можна усвідомити, як на тебе вплинули події Майдану", — сказала Романчук.

Вікторія Романчук розповіла, як виглядає її проект.

"Робота над ним тривала довго, однак сама ідея виникла з самого початку, просто я довго міркувала, як його правильно подати. Мені не хотілося показувати пекло і кров, а хотілося показати проект на тому рівні, щоб глядач побачив і зрозумів саме те, з чим він сюди прийшов", — зауважила Романчук.

За словами художниці, остаточне рішення бачення проекту прийшло до неї влітку 2018 року.

"Спочатку це вилилося у вугільні малюнки на звичайному папері, де була зображена вся Небесна Сотня. Я обрала саме вугіль, тому що ця його чорнота тоді, на Майдані, була його невід'ємною складовою. Запах диму є найбільш тактильною і відчуттєвою частиною Майдану", — говорила Романчук.

Вікторія Романчук зауважила, що у фінальній версії проекту було використано багато інших технік, які візуально нагадували вугілля, але щоб цей проект виник, вугілля треба було замінити. Художниця Романчук додала, що так і утворилася її авторська змішана техніка.

"Полотна у проекті стали відсилом до бойових прапорів, вишитих рушників... Концепція "Сторожі" має історичне начало, але втілена сучасними матеріалами. Окрім полотен буде представлено і відео, яке є візуальною частиною всього проекту. Фінальною частиною проекту став перформанс "Час згадати", який на презентації викликав дуже щирі емоції", — повідомила Романчук.

Художниця сказала, що основним меседжем проекту "Сторожа" є янголи, які захищають та оберігають нас, але тоді, коли ми про них пам'ятаємо.

"Це стосується не лише Небесної Сотні, а й усіх загиблих. За час Майдану я сформувалася як особистість", — додала Романчук.

Нагадаємо, що проект "Сторожа" художниці Вікторії Романчук експонуватиметься з 18 до 20 лютого у Будинку профспілок. Після цього,  22 лютого, його покажуть у рідному місті художниці Луцьку.

Прослухати детальніше можете за посиланням

Фото — ФБ сторінка заходу