"Пелюсткова хода" пройде маршрутами загиблих героїв у знак пам’яті про Небесну сотню

"Пелюсткова хода" пройде маршрутами загиблих героїв у знак пам’яті про Небесну сотню

У Києві цими днями проводять триденну "Пелюсткову ходу"  на вшанування героїв Небесної сотні. Юлія Холодна, організаторка акції, в ефірі "ДеньПРО" розповіла, що таке "Пелюсткова хода" та як вона проходитиме у цьому році.

Ведучі:

Ганна Матвійчук, В’ячеслав Ільїн

Юлія Холодна розповіла, що "Пелюсткова хода" проходить п’ятий рік поспіль у центрі Києва з метою вшанувати подвиг Небесної сотні. Гаслом акції є цитата поетеси Майдану Надії Вільної: "Я пелюстками серця покриваю ту землю, де пролилась ваша кров".

"Ми вважаємо, що Майдан – це колиска нового людства, і герої Небесної сотні є уособленням тих величних людей нового світу, людей вільних і вірних до глибини свого щирого і небайдужого серця, – пояснила організаторка. – Для нас дуже важливий образ такої людини, гідної, вільної, небайдужої, у якої серце є квіткою. Квітка з пелюстками щирості, добра, сили, волі".

"Пелюсткова хода"  три дні поспіль – 18, 19 та 20 лютого різними маршрутами проходить місцями, де загинули герої Небесної сотні.

Читайте також: В Україні вшановують героїв Революції гідності

"Вчора був перший день, ми, як завжди, розпочинали біля стели о 19 годині, співали гімн. Гімн для нас – як уособлення  того, що має зробити кожен українець. "Згинуть наші вороженьки, як роса на сонці" – ми вважаємо, що ми маємо стати таким сонцем, сильним, яскравим, впевненим, захищаючи себе. Вчора ми пройшли тим маршрутом, яким йшла мирна хода 18 лютого – по Інститутській і до Маріїнського парку, розкидаючи пелюстки троянд і під пісню "Плине кача"", – розповіла Юлія Холодна.

Щодня біля стели, після виконання гімну поіменно зачитують імена загиблих героїв.

"Вчора ми називали тих, хто загинув 18 лютого. Сьогодні ми зустрічаємося о 20 годині. Ми поіменно назвемо тих, хто загинув 19 лютого. І завтра, теж поіменно, всіх героїв Небесної сотні. Для нас важливо знати ці імена, для нас важливо знати обставини, за яких загинули ці хлопці, щоб показати, наскільки нерівною була ця боротьба, щоб показати, наскільки мало було фізичних сил і наскільки сильними вони були духовно", – поділилась організаторка.

Сьогодні ввечері хода йтиме від стели до вулиці Грушевського, а потім повз Український дім попрямує до Будинку профспілок.

"Ми знаємо, яка була пожежа у Будинку профспілок і скільки загинуло героїв. Для нас дуже важливо ще раз пройти цими шляхами, і пелюстки, як наша вдячність, наша небайдужість і наша пам'ять про те, що ми не маємо права зрадити те, що виборов Майдан", – наголосила Юлія Холодна.

У третій день, 20 лютого, "Пелюсткова хода" завершиться під Михайлівським собором.

"Саме Михайлівський собор 30 листопада став прихистком для студентів, яких побили на Майдані, і потім, усі три місяці Майдану там був госпіталь, там робилися операції. Тому завтра біля Михайлівського собору ми хочемо ще раз об’єднатися у спільній молитві, згадати і вшанувати пам'ять загиблих", – розповіла організаторка.

Нагадаємо, цього тижня в Україні та за кордоном вшановують пам'ять героїв Небесної сотні.