В Україні вшановують героїв Революції гідності

В Україні вшановують героїв Революції гідності

В різних куточках України тривають заходи, присвячені п'ятій річниці трагічних подій Революції Гідності у Києві.

П'ять років тому у "чорний вівторок" 18 лютого 2014 року у центрі Києва розпочалися масові розстріли учасників Євромайдану. У цей день під час протистоянь активістів і силовиків загинули 23 людини, сотні були поранені.

Зранку на алеї Героїв Небесної Сотні відбулася панихида за учасниками Революції Гідності а також була проведена "тиха акція Ангели пам'яті" біля храму архістратига Михаїла, на яку прийшли понад 200 киян.

У Верховній Раді загиблих учасників Революції Гідності вшанували хвилиною мовчання.

Спікер парламенту Андрій Парубій повідомив, що у засіданні Верховної Ради брали участь президент Петро Порошенко, президент Європейської Ради Дональд Туск, народні депутати, прем’єр-міністр Володимир Гройсман та члени уряду, представники громадських об’єднань, спілки ветеранів АТО, Меджлісу кримськотатарського народу, видатні українські та іноземні політичні діячі, представники іноземних парламентів, міжнародних парламентських організацій та дипломатичного корпусу.

Дональд Туск виступив з трибуни Верховної Ради українською мовою. Він подякував українцям за стійкість.

"Ви встояли у найважчу мить вашої історії, ви встояли і будете залишатися гордими та незламними у супереч геополітиці, всупереч злим намірам агресивного сусіда", — сказав він.

У свою чергу спікер Андрій Парубій зазначив, що рівно 5 років тому Росія скористалася слабкістю кинутої на напризволяще всією владою країни, шокованою розстрілами на Майдані, і розпочала збройну агресію.

Президент Порошенко також пригадав палаючий Майдан, перших загиблих.

"Рівно 5 років тому, 19 лютого, після 18-го, після трагедії прямо тут на площі Конституції, в Маріїнському парку перші розстріляні і 19.02 ніхто з нас не знав, що буде завтра. Але всі, хто були на Майдані готові були стояти до кінця", — зауважив Порошенко.

Нагадаємо, протистояння розпочалися зранку 18 лютого 2014 року, коли активісти почали багатотисячну ходу до Верховної Ради, де мала відкритися чергова сесія, на якій народні депутати мали розглянути зміни до Конституції, аби обмежити повноваження тодішнього президента Януковича. Але силовики відтіснили активістів з урядового кварталу на Майдан Незалежності, декілька разів намагалися розігнати учасників Революції Гідності, штурмуючи барикади євромайданівців.

У ніч з 18 на 19 лютого сталася пожежа у Будинку профспілок, який штурмував спецпідрозділ СБУ "Альфа". Будівлю активісти використовували як штаб Революції Гідності а також прес-центр, медпункт та житлові приміщення. На місці трагедії в пожежі загинули люди.

Результатом подій стало відсторонення 22 лютого Верховною Радою від виконання обов'язків президента України Віктора Януковича та призначення дострокових президентських виборів на 25 травня 2014 року.

Під час протистояння загинули 107 протестувальників, пізінше їх назвали Небесною Сотнею.

Фото EPA/UPG