Володимир В'ятрович: завдяки Майдану ми здобули досвід того, що об'єднавшись можемо перемогти

Володимир В'ятрович: завдяки Майдану ми здобули досвід того, що об'єднавшись можемо перемогти

Який досвід ми здобули під час Революції Гідності? Які найголовніші уроки винесли з тих подій? І як тепер зберегти пам'ять про цю сторінку нашої історії? Про це в ефірі UA:Радіо Культура в програмі "Імператив" розповіли голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович та директор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло.

Ведуча:

Юлія Чаплінська

Чи не здається вам, що ми почали ідентифікувати себе, як націю, тільки під час подій на Майдані?

Володимир В'ятрович: такий масштабний процес як переосмислення себе, як нації, це скоріше те, що сталося після Майдану. Цей процес відбувався, але він був обмежений людьми, які були на Майдані в конкретний момент. Майдан був лабораторією вироблення певного "вірусу", який після перемоги Революції Гідності охопив всю Україну. Завдяки тому, що цей елемент свободи було виплескано на всю нашу країну, нам вдалося стримати російський наступ, провалити "русскую весну", вдалося розширити межі Майдану майже до кордонів всієї країни.

Чому попри роки незалежності, до Майдану ми не відчували себе нацією?

Володимир В'ятрович: тому що нам був потрібний певний поштовх. Сама незалежність нам не дісталася завдяки резульатам революції, її ми отримали за рахунок того, що тодішня частина політичної еліти за неї проголосувала. Хоча незалежність і була проголошена, але вона не означала кінець УРСР. А ось те, що сталося на Майдані, радикально відірвало нас радянського минулого і воно потребувало великих зусиль і людських жертв. Такі жертви розбудили більшу частину України. Якби не було Майдану, то не було б і України. 

Чи можливий такий варіант майбутнього, що про Революцію Гідності можуть забути?

Володимир В'ятрович: цього ми не повинні допустити. Пам'ять потребує підтримки та інфраструктури і я втішений, що такі елементи інфраструктури творяться. Почуття гідності, яке ми отримали на Майдані, перевернуло ставлення українців до самих себе. Стерти  пам'ять про Майдан означає стерти гідність українців.

Що дає спорудження меморіально комплексу Героїв Небесної Сотні?

Ігор Пошивайло: ми створюємо не пам'ятник, який є в уявленні з часів радянської традиції. Ми прагнемо зробити живий простір пам'яті, де вона буде розвиватися, розширюватися в різних формах. Це буде такий простір, де люди будуть зустрічатися, обмінюватися думками, розвивати критичне мислення та переосмислювати історію подій. Сподіваюся, що люди будуть намагатися відповідати на складні питання, які виникли на Майдані і тривають нині.

Архітектурний проект, за яким на Алеї Героїв Небесної Сотні побудують Національний музей Революції гідності був представлений влітку 2018 року. Коли ми побачимо втілення цього проекту?

Ігор Пошивайло: перший етап цього проекту - це спорудження меморіалу Героїв Небесної Сотні. Його спорудження вже розпочалося і почалися підготовчі роботи. Ми ведемо перемовини з німецькою компанією, яка виграла конкурс на будування музею. Але процес від ідеї до реалізації такого проекту є досить тривалим. Ми плануємо, що цього року розпочнемо проектно-кошторисні роботи на музей і до кінця року завершимо проект, щоб у 2020 почати будівництво. Зазвичай, робота над подібними проектами триває мінімум 3 роки, було б добре, якби ми за 5 років побудували цей музей.

Які уроки та досвід ми здобули після Майдану?

Володимир В'ятрович: ми здобули досвід перемоги, досвід того, що якщо ми об'єднаємося, то можемо перемагати. На Майдані були різні люди, але саме це поєднання дало можливість перемогти одноманітність, яку нам нав'язували "русским миром". Україна має бути різною. 

В рамках вшанування Героїв Небесної Сотні, з 18 до 20 лютого заплановано чимало заходів. Можете коротко розповісти про найглобальніші з них?

Ігор Пошивайло: про заход можна детальніше дізнатися на нашому сайті Музею Майдану. Це не лише наші заходи, до них долучилися багато різних інституцій і представників громадянського суспільства. Ввечері відбудеться пелюсткова хода та молебінь за Героїв Небесної Сотні. Також відбудеться світова прем'єра повнометражного фільму "Київ Незламний". У Будинку профспілок також тривають різноманітні виставки. Завтра відбудеться презентація книжки "Майдан. Погляд з середини" та багато інших заходів, які проводять і у інших регіонах України. 

Які заходи ваша інституція планує втілити цього року?

Ігор Пошивайло: нашим пріорітетом є спорудження меморіалу. Також ми будемо займатися розробкою концептуального дизайну і створенням наративу майбутнього музею. Крім того, ми продовжуємо збирати колекції та створювати виставкові проекти. 

Прослухати детальніше можете за посиланням